Šta da pravim za doručak, jedno je od pitanja koje nam često zadaje muke.
Doručak je veoma važan obrok, i ne bi trebalo ni dece ni vi da izađete iz kuće pre nego što doručkujete.
1. Topli sendvič s tunjevinom
Potreban vam je stari hleb koji ćete iseći na kockice, pa premazati mešavinom tunjevine, kečapa (ili paradajz pirea), uz malo pavlake. Na vrhu dodati sitno seckane maslinke i/ili kisele krastavčiće. Sendviče staviti u rernu, uključiti samo gornji grejač i zapeći desetak minuta. Jedu se uz jogurt.
2. Kajgana sa slaninom i povrćem
Pogledajte šta imate u frižideru, mladi luk, praziluk, sremuš, blitvu, bilo šta od toga, sitno iseckajte. Na tiganju istopite sitno seckanu slaninu, dodajte sitno seckano povrće . Na kraju dodajte umućena jaja, začinjena solju i bosiljkom.
3. Kačamak sa kajmakom ili pavlakom
U litar provrelog, malo posoljenog mleka dodavati kukuruzno brašno (najbolje je ako možete da nađete domaće, belo), ili palentu. Kuvati dok se ne postigne željena gustina, neprestano mešajući. Kada je kuvano, može se dodati jogurt, pavlaka, kajmak, sir…
4. Njegovo veličanstvo sendvič
Ali takav da daje energiju i snagu – dakle crni hleb, obavezno neko povrće – zelena salata, krastavac, paradajz, parče sira ili pečenice.
5. „Home made“ musli
Kupovne musli mešavine su često prepune materija koje ne treba tu da budu – od šećera, do aditiva. Zato je bolje da sami napravite mešavinu pahuljica, u nju dodate malo suvog i koštunjavog voća. Još bolje je ako to sve natopite uveče, ujutru vam ostaje samo da – pojedete!
6. Doručak u čaši
Uzmite čašu mleka, čašu jogurta, iscedite pomorandžu, dodajte bananu, kašičicu meda. MOžete dodati i neko drugo voće. Izblendajte sve i imate super doručak koji možete popiti usput!
7. „Pašteta“ od jaja
Obarite jaja, pa ih izrendajte, i smesi dodajte malo senfa, pavlake i začinite po ukusu. Maže se na tost hleb ili tortilje.
8. Salata sa paradajzom
Iseckajte paradajz, zelenu salatu, krastavac, dodati feta sir i maslinke, rotkvice, crveni luk. Sve začinite maslinovim uljem i limunom. Uz to se može jesti tost i piti jogurt.
9. Kaša sa žitom
Pet kašika pšenice kuvane na vodi pomešajte sa desetak zrna sirovog badema i pet suvih šljiva, i sve to prelijte sa pola šolje mleka. Umesto pšenice belije može se koristiti geršla.
Izvor: maminsvet.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem