Ukoliko ste zaposleni i nemate mnogo vremena za kuvanje ipak postoji način da pojedete ukusan i zdrav domaći obrok.
Ovo su 5 super jela koja se spremaju brzo, a lagani su i vrlo korisni.
PONEDELJAK
Mešana salata sa tunjevinom
Ova salata je odlična za dane kad nemate mnogo vremena, a ipak biste želeli da pojedete nešto ukusno i pre svega zdravo. Za njegovu pripremu vam treba svega 15 minuta, a pogodno je i za poneti.
Potrebno je: pola glavice ice berg salate, 1 šaragrepa, šaka rukole, 1 zelena paprika, 1 krastavac, 1 paradajz i 1 konzerva tunjevine, jedna jaje
Priprema: Svo povrće lepo operite i očistite, pa ga iseckajte na kockice. Posolite. Tunjevinu iscedite od viška masnoće, pa sve lepo zajedno izmeštajte. Jaje skuvajte, oljuštite i iseckajte na kockice. Ručak je gotov.
UTORAK
Krem supa od povrća
Da biste pojeli nešto na kašiku nije vam potrebno da ceo dan provedete za šporetom. Potrebno vam je svega 20 minuta i mlado sveže povrće.
Potrebno je: 1 luk, 1 šargarepa, nekoliko cvetova brokoliija i karfiola, 1 krompir, kockica celera, veza peršuna, začini.
Priprema: Svo povrće stavite da se kuva. Prethodno ga očistite i iseckajte na sitnije komade da bi brže bilo gotovo. Nakon što je posle 20 minuta svo povrće omekšalo štapnim miskerom ga skroz usitnite. U tu krem čorbu dodajte so, začin, sitno iseckan peršunov list i malo bibera. Ukoliko volite u ovu čorbu možete dodati i kašiku, dve kisele pavlake. Biće još kremastija i lepša.
SREDA
Piletina u soja sosu
Ovaj ručak sprema se oko pola sata, a kao prilog možete dodati kuvani pirinač.
Potrebno je: 300 g pilećeg filea, malo ulja, malo začina, crvena paprika, so i soja sos.
Priprema: Na laganoj vatri zagrejte ulje. Potom spustite piletinu iseckanu na tračice ili kockice. Dodajte iseckanu papriku, začine, so, biber, pa nalijte sa malo vode da se dinsta. Nakon 20, 25 minuta piletina će biti potpuno mekana, sočna i gotova. Tad u šerpu dodajte malo soja sosa i sve lepo izmešajte. Ručak je odličan. Dodajte kuvani pirinač i navalite.
ČETVRTAK
Svinjski odrezak u umaku od senfa
Za ovo jelo će vam biti potrebno oko pola sata, a vredi svakog trenutaka provedenog pored šporeta.
Potrebno je: pola kilograma svinjskih šnicli, malo brašna, beli luk, malo belog vina, 2 kašičice senfa, so, biber, začin
Priprema: Šnicle posolite i dobro izlupajte. Time skraćujete vreme pečenja. U tiganj stavitite malo ulja, pa kad se ugreje stavite u njega da se prže šnicle koje ste prethodno posolili i uvaljali u brašno. Potom dodajte pola šoljice belog vina. Neka šnicle porumene sa obe strane. Vatra ne treba da bude jaka da brašno ne izgori. Beli luk sitno iseckajte, a senf rastvorite u pola šoljice vode. Nakon nekih 15 minuta beli luk i senf dodajte u tiganj. Dinstajte još 15,20 minuta na tihoj vatri dok šnicle skroz ne omekane.
PETAK
Makarone sa mlevenim mesom
Za pripremu ovog jela trebaće vam oko 20 minuta ukoliko ste dobro organizovani.
Potrebno je: 300 g mlevenog mesa, 1 glavica luka, 1 šargarepa, 1 paradajz, 1 pakovanje makarona.
Priprema: Povrće oprati i sitno isecati. Prodinstati ga na tihoj vatri, pa mu dodati mleveno meso i začine. Nakon 20 minuta sve je lepo udinstano. Za to vreme dok se meso prži stavite makarone i obarite ih u slanoj vodi. Iscedite makarone i dodajte im mleveno meso. Paradajz isečen na male kockice dodati odozgo. Pomešajte i služite.
Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus