Pudarski paprikaš, tradicionalno i ukusno jelo nekada specijalno spremano za čuvare vinograda. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su ljudi dodavali po svojoj želji, jednostavno ubacivali sve ono što imaju.
Sastojci:
6 većih glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
2 paradajza
2 babure
3-4 krompira
ljute mlevena paprika po ukusu
supena kašika masti ili ulja
1 kg svinjskog mesa od plećke
1/2 kg junećeg mesa od plećke
so
biber
suvi biljni začin
mlevena crvena paprika.
Priprema:
Iseckajte na kockice luk, šargarepu, papriku, meso, paradajz i krompir. U origalnoj izvedbi trebalo bi da mast ili ulje zagrejete u kotliću, ali to možete da uradite i u dubljoj šerpi. Na to stavite luk, šargarepu, papriku i paradajz i dinstajte na laganoj vatri uz stalno mešanje sve dok ne dobije smeđu boju. Kada je to gotovo, dodajte iseckano meso, s tim što prvo ubacite junetinu, a oko 15 minuta kasnije i svinjetinu. Sve to mešati bez dodavanja vode, sve dok svinjsko meso ne poprimi belu boju. Kada se to dogodi, posolite, pobiberite, dodajte i malo suvog biljnog začina, pa sve to prelijte sa oko dva litra vode i kuvate na laganoj vatri, dok meso ne počne da omekšava. U tom trenutku u paprikaš stavite krompir i mlevenu crvenu papriku (slatku, ljutu, obe, kako vam odgovara), pa kuvajte dok krompir skroz ne odmekne.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno