Pudarski paprikaš, tradicionalno i ukusno jelo nekada specijalno spremano za čuvare vinograda. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su ljudi dodavali po svojoj želji, jednostavno ubacivali sve ono što imaju.

Sastojci:

6 većih glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 šargarepe

2 paradajza

2 babure

3-4 krompira

ljute mlevena paprika po ukusu

supena kašika masti ili ulja

1 kg svinjskog mesa od plećke

1/2 kg junećeg mesa od plećke

so

biber

suvi biljni začin

mlevena crvena paprika.

Priprema:

Iseckajte na kockice luk, šargarepu, papriku, meso, paradajz i krompir. U origalnoj izvedbi trebalo bi da mast ili ulje zagrejete u kotliću, ali to možete da uradite i u dubljoj šerpi. Na to stavite luk, šargarepu, papriku i paradajz i dinstajte na laganoj vatri uz stalno mešanje sve dok ne dobije smeđu boju. Kada je to gotovo, dodajte iseckano meso, s tim što prvo ubacite junetinu, a oko 15 minuta kasnije i svinjetinu. Sve to mešati bez dodavanja vode, sve dok svinjsko meso ne poprimi belu boju. Kada se to dogodi, posolite, pobiberite, dodajte i malo suvog biljnog začina, pa sve to prelijte sa oko dva litra vode i kuvate na laganoj vatri, dok meso ne počne da omekšava. U tom trenutku u paprikaš stavite krompir i mlevenu crvenu papriku (slatku, ljutu, obe, kako vam odgovara), pa kuvajte dok krompir skroz ne odmekne.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: opanak.rs