Ako ste odlučili da pečene paprike upakujute u kese i ostavete u zamrzivač, donosimo vam recepte za jela koja mogu od njih da se spreme.

1. Belolučane paprike

Sastojci:

10 pečenih paprika

malo soli

malo maslinovog ulja

4 čena belog luka

veza svežeg peršuna

Priprema:

Paprike oljuštite i očistite od semenki. Zatim ih malo posolite i poređajte u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem i usitnjenim belim lukom. Iseckajte svež peršun, pa stavite preko paprika.

2. Paprike sa kajmakom

Sastojci:

5 pečenih paprika

200 grama kajmaka

Priprema:

Paprike očistimo od kore i semenki. Zatim ih isečemo na trake, pa stavimo u keramički tiganj, na "suvo" da se malo proprže. Dodamo kajmak i ostavimo da se krčkaju još najviše 5 minuta. Kada se kajmak lepo rastopi, paprike se serviraju i jedu uz domaći hleb. So vam nije potrebna, jer kajmak obično bude slan.

3. Pohovane paprike punjene sirom

Sastojci:

10 pečenih paprika

200 grama sira

4 jaja; malo soli

malo bibera

malo brašna

malo ulja

Priprema:

Paprike očistite od kore i semenki. Zatim umutite sir (može i tvrdi i mrvljeni) i 2 jaja, posolite, pa tim filom napunite paprike. Svaku napunjenu papriku uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja i sve pržite na malo ulja. Kada se isprže, stavljajte ih na ubrus da se ocede od viška masnoća.

4. Crveni pesto sos

Sastojci:

4 pečene paprike

so

beli luk

maslinovo ulje

orasi

stari sir

Priprema:

Očistite paprike i stavite ih u blender, zatim im dodajte očišćen beli luk (količina po želji), so, maslinovo ulje; stari sir po želji, orahe. Sve dobro sameljite. Ovaj crveni pesto sos možete mazati na krišku, stavljati kao preliv za testeninu ili jesti uz meso.

5. Španska pita

Sastojci:

200 g slanine

200 g kiselih krastavaca

200 g pečenih paprika

250 g sira

200 šunke

4 jaja

prašak za pecivo

brašno

1 cela pavlaka

2 dl ulja

Priprema:

Sitno isecite slaninu, krastavce, sir, papriku i šunku. Razdvojite belanca od žumanaca. Mikserom umutite belanca pa dodajte žumanca, ulje, brašno, prašak za pecivo i posolite po ukusu. Umutite i dodajte pavlaku i isečene sastojke pa sve promešajte.

Tepsiju podmažite i pospite brašnom pa naspite smesu i pecite špansku pitu u rerni oko dvadeset minuta na umerenoj temperaturi.

6. Pica sa pečenim paprikama

Sastojci:

podloga za picu

pečene paprike

4 paradajza

so

biber

maslinovo ulje

100 g kačkavalja

100 maslina

origano

Priprema:

Paradajz oljuštite, pa iseckajte što sitnije. Propržite sa maslinovim uljem, soli, biberom. Zatim dobijeni paradajz sos stavite na podlogu za picu. Pečenu papriku očistite i isecite na trake. Poređajte je po pici. Isecite i kačkavalj na trake, pa i njega poređajte. Masline isecite sitno, pa ih stavite po vrhu, kao i origano. Pecite 10-ak minuta na umerenoj vatri.

7. Slana torta od pečenih paprika

Sastojci:

1 kg crvenih paprika

4 jajeta

300 g sitnog sira

1 kisela pavlaka

300 g šunke

100 g kačkavalja

Priprema:

Papriku očistiti od kore i semenki, pa posoliti. Umutiti jaja, pripremiti brašno i ispohovati paprike.

Sir sjediniti sa pavlakom, pa u vatrostalnu činiju ređajte: red paprike, red sira, red šunke i tako dok ne istrošite materijal. Zadnji sloj neka bude sir pa izrendajte kačkavalj po vrhu. Ostavite u frižideru oko sat vremena, pa onda secite i servirajte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stil.kurir.rs