Ako ste odlučili da pečene paprike upakujute u kese i ostavete u zamrzivač, donosimo vam recepte za jela koja mogu od njih da se spreme.
1. Belolučane paprike
Sastojci:
10 pečenih paprika
malo soli
malo maslinovog ulja
4 čena belog luka
veza svežeg peršuna
Priprema:
Paprike oljuštite i očistite od semenki. Zatim ih malo posolite i poređajte u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem i usitnjenim belim lukom. Iseckajte svež peršun, pa stavite preko paprika.
2. Paprike sa kajmakom
Sastojci:
5 pečenih paprika
200 grama kajmaka
Priprema:
Paprike očistimo od kore i semenki. Zatim ih isečemo na trake, pa stavimo u keramički tiganj, na "suvo" da se malo proprže. Dodamo kajmak i ostavimo da se krčkaju još najviše 5 minuta. Kada se kajmak lepo rastopi, paprike se serviraju i jedu uz domaći hleb. So vam nije potrebna, jer kajmak obično bude slan.
3. Pohovane paprike punjene sirom
Sastojci:
10 pečenih paprika
200 grama sira
4 jaja; malo soli
malo bibera
malo brašna
malo ulja
Priprema:
Paprike očistite od kore i semenki. Zatim umutite sir (može i tvrdi i mrvljeni) i 2 jaja, posolite, pa tim filom napunite paprike. Svaku napunjenu papriku uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja i sve pržite na malo ulja. Kada se isprže, stavljajte ih na ubrus da se ocede od viška masnoća.
4. Crveni pesto sos
Sastojci:
4 pečene paprike
so
beli luk
maslinovo ulje
orasi
stari sir
Priprema:
Očistite paprike i stavite ih u blender, zatim im dodajte očišćen beli luk (količina po želji), so, maslinovo ulje; stari sir po želji, orahe. Sve dobro sameljite. Ovaj crveni pesto sos možete mazati na krišku, stavljati kao preliv za testeninu ili jesti uz meso.
5. Španska pita
Sastojci:
200 g slanine
200 g kiselih krastavaca
200 g pečenih paprika
250 g sira
200 šunke
4 jaja
prašak za pecivo
brašno
1 cela pavlaka
2 dl ulja
Priprema:
Sitno isecite slaninu, krastavce, sir, papriku i šunku. Razdvojite belanca od žumanaca. Mikserom umutite belanca pa dodajte žumanca, ulje, brašno, prašak za pecivo i posolite po ukusu. Umutite i dodajte pavlaku i isečene sastojke pa sve promešajte.
Tepsiju podmažite i pospite brašnom pa naspite smesu i pecite špansku pitu u rerni oko dvadeset minuta na umerenoj temperaturi.
6. Pica sa pečenim paprikama
Sastojci:
podloga za picu
pečene paprike
4 paradajza
so
biber
maslinovo ulje
100 g kačkavalja
100 maslina
origano
Priprema:
Paradajz oljuštite, pa iseckajte što sitnije. Propržite sa maslinovim uljem, soli, biberom. Zatim dobijeni paradajz sos stavite na podlogu za picu. Pečenu papriku očistite i isecite na trake. Poređajte je po pici. Isecite i kačkavalj na trake, pa i njega poređajte. Masline isecite sitno, pa ih stavite po vrhu, kao i origano. Pecite 10-ak minuta na umerenoj vatri.
7. Slana torta od pečenih paprika
Sastojci:
1 kg crvenih paprika
4 jajeta
300 g sitnog sira
1 kisela pavlaka
300 g šunke
100 g kačkavalja
Priprema:
Papriku očistiti od kore i semenki, pa posoliti. Umutiti jaja, pripremiti brašno i ispohovati paprike.
Sir sjediniti sa pavlakom, pa u vatrostalnu činiju ređajte: red paprike, red sira, red šunke i tako dok ne istrošite materijal. Zadnji sloj neka bude sir pa izrendajte kačkavalj po vrhu. Ostavite u frižideru oko sat vremena, pa onda secite i servirajte.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem