Pita sa pire krompirom je savršen način da iskoristite višak pirea i napravite obrok koji će oduševiti sve generacije. Hrskave kore, nežan pire i miris bibera čine ovu pitu univerzalno omiljenom.
Tokom božićnog posta odlična je kao posni obrok za celu porodicu, ali uživaće u njoj i oni koji ne poste. Laka je i brza za pripremu, pa je možete spremiti u bilo koje doba dana, a zahvaljujući praktičnom obliku, idealna je i kao užina za poneti.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: pita
Porcije/Količina: 6-8
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 25-30 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 50 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 4 veća krompira
- 1 glavica luka
- ulje
- so, vegeta i biber po ukusu
Priprema:
1. korak: Kuvanje krompira
Ako ne koristite ostatke pirea, skuvajte krompir i izgnječite ga. Posolite i pobiberite po ukusu. Stavite što više bibera, on se savršeno slaže uz krompir.
2. korak: Priprema fila
Luk sitno iseckajte i po želji propržite na malo ulja da dobije blagu zlatnu boju, a zatim ga umešajte u pire.
2. korak: Priprema pita rolnica
Na radnu površinu stavite jednu koru, prelijte je tankim slojem ulja i malo vode, pa poklopite drugom korom. Na jedan kraj stavite deo nadeva od krompira i pažljivo zarolajte.
3. korak: Slaganje u pleh
Rolnice ređajte u pouljen pleh i oštrim nožem ih blago zasecite na parčad. Prelijte ih sa još malo ulja kako bi kore lepo porumenile tokom pečenja.
4. korak: Pečenje
Pitu stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 25-30 minuta.
5. korak: Završni korak
Pečenu pitu možete poprskati sa malo vrele vode i vratiti u isključenu rernu na 2–3 minuta - tako će pita ostati hrskava solja, a mekana i sočna iznutra.
Isprobajte i najbolje pljeskavice od sočiva koje su jednostavne, lagane i praktične za post na ulju, ali i na vodi.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.