Paprike spadaju među omiljeno povreće među skoro svima, zato vam i nudimo nekoliko predloga za punjene paprike koje će vas oduševiti.
Paprike punjene krompirom
Sastojci:
8 paprika babura
3 veća krompira
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
so
biber
suvi biljni začin
100 ml ulja
100 ml vode
Priprema:
Koristite sveže paprike, ako ste u mogućnosti, jer zamrznute budu dosta mekše. Odabrane paprike operite, pa odstranite petiljku i semenke.
Crni luk i šargarepu isecite na kockice, pa propržite na 100 ml ulja. Dinstajte par minuta da se luk dobro uprži. Dok se oni dinstaju, ili pre toga, očistite krompir i izrendajte na krupno rende. Kada se luk fino uprži dodajte krompir i nalijte 100 ml vode. Mešajte povremeno i dinstajte zajedno još par minuta.
Kada voda ispari, sklonite sa ringle. Sada dinstanim krompirom punite paprike, pa ređajte u pleh. Pleh prethodno premažite, a po mogućstvu koristite manji pleh, kako bi paprike bile lepo složene. Redjajte ih tako da vrh jedne paprike bude preko kraja druge paprike. To će sprečiti da fil iscuri tokom pečenja.
Složene paprike zapecite u rerni na 200°C, a prethodno prekrijte folijom. Neka se peku nekih pola sata, nakon toga sklonite foliju da sva tečnost ispari i da se odozgo zapeku, pa izvadite i poslužite.
Punjene paprike sa krompirom i rižom
Sastojci:
10 paprika babura
4 krompira
1 šoljica pirinča
3 glavice crnog luka
2 veće šargarepe
1 kašika brašna
2 kašike paradajz soka
1 kašičica crvene mlevene paprike
so
začini po ukusu
Priprema:
Crni luk iseckajte na sitno, šargarepu na kockice, takođe i krompir. Sada, na malo ulja, najpre propržite luk. Kada zamiriše dodajte šargarepu i krompir, pa promešajte. Dodajte odmah pirinač, so i začine, pa sve nalijte jednom šoljicom vode. Neprestano mešajte par minuta da se povrće lepo prodinsta.
Sklonite sa ringle kada voda ispari, pa dobijenim filom punite paprike. Njih prethodno operite i udubite, pa punite. Ređajte ih u odgovarajuću tepsiju, prethodno podmazanu.
Kada složite sve paprike, pomešajte brašno, paradajz sok i crvenu mlevenu papriku, pa ih prelijte. Stavite da se peku na 200°C oko pola sata, odnosno dok se ne uhvati fina gornja korica, a paprike skroz ne omeknu. Izvadite ih iz rerne odmah nakon što budu gotove, pa poslužite.
Punjene paprike sa krompirom i sirom
Sastojci:
4 paprike babure
5 većih krompira
300 g feta sira
1 čaša kisele pavlake
2 jajeta
so
biber
suvi biljni začin
začini po ukusu
Pripreme:
Paprike operite i očistite. Krompir oljuštite, pa izrendajte na krupno rende. Sir pomešajte sa pavlakom i jajima, pa dodajte začine po ukusu i sve dobro izmešajte. Sjedinite zatim sa krompirom, pa time punite paprike.
Možete ih zatvoriti kolutovima paradajza, za još lepši ukus, ili ne morate. Svakako, punjene paprike poređajte na podmazan pleh, pa zapecite oko 20ak minuta na 200°C. Gotove izvadite da se malo prohlade, pa poslužite dok su još tople.
Punjene paprike sa krompirom i mesom
Sastojci:
8 paprika babura
500 g krompira
500 g mešanog mlevenog mesa
2 glavice crvenog luka
1 čen belog luka
100 ml ulja
1 vezica svežeg peršuna
so
biber
Priprema:
Paprike operite i očistite, odnosno izdubite. Krompir oljuštite, pa izrendajte na krupno rende. Crni i beli luk iseckajte na sitno. Sada, na ulju najpre propržite luk, pa kada zamiriše dodajte meso i dinstajte dalje uz povremeno mešanje, da se ravnomerno uprži. Negde na pola prženja dodajte krompir i začine, pa dinstajte dalje uz mešanje. Kada meso promeni boju i postane mekano, sklonite sa ringle.
Napunite paprike pripremljenim nadevom, pa ređajte u prethodno podmazan pleh. Dolijte jednu šolju vode, odnosno onoliko vode da bude do pola paprika. Stavite da se paprike zapeku na 200°C, za šta će biti potrebno oko pola sata, manje-više, u zavisnosti od vaše rerne.
Kada voda ispari i paprike fino omeknu, spremne su. Izvadite ih pa poslužite dok su tople.
Punjene paprike sa krompirom i slaninom
Sastojci:
8 paprika babura
1 kg krompira
300 g pančete
so
suvi biljni začin
200 ml pavlake za kuvanje
4 jajeta
Pripreme:
Operite i očistite, to jest izdubite paprike. Krompir oljuštite, pa izrendajte na krupno rende. Slaninu isecite na kocke, pa na tihoj vatri propržite. Nije potrebno dodavati ulje jer je ona već masna, ali pržite na tihoj vatri da ne zagori, i to tek 1-2 minuta, samo da pusti masnoću i da se blago uprži. Tako ima malo intenzivniji ukus.
Dodajte zatim krompir, pa mešajte još 1-2 minuta, da se ukusi i mirisi pomešaju. Sklonite sa ringle, dodajte začine pa dobro promešajte. Time sada punite paprike, pa ih slažite na nauljenu tepsiju.
Stavite paprike da se zapeku na 200°C, oko pola sata. Pred sam kraj pečenja, umutite pavlaku i jaja pa prelijte paprike. Ostavite da se još par minuta ukrčkaju u prelivu, to će im dati poseban ukus. Kada preliv odozgo porumeni gotovo je, izvadite pa poslužite dok je toplo.
Savet:
Umesto babura možete koristiti neke druge paprike po vašem ukus, i svakako po mogućstvu – zavisi koja vam je vrsta kada pri ruci. Babure su najšire pa se najlakše pune, pa eto zato su one moj izbor.
Svi recepti navode količinu za 4-6 osoba, a vi srazmerno tome za koliko osoba pravite, pripremite veću ili manju količinu. Uvek srazmerno povećajte sastojke, da bi jelo bilo jednako ukusno.
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke