Sarmice iz rerne od blitve, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.

Sastojci:

- 2 veze blitve (oko 30 - 35 listova, zavisi od veličine)

- 500 g mlevenog mesa

- 1 srednja glavica crnog luka

- 1 manja šargarepa

- 2 čena belog luka

- 150 g pirinča

- 200 ml vode

- 4-5 kašika ulja

- 2 jaja

ZAČINI

- malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)

- 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)

- malo bibera

- malo soli

- 1 kašičica sitne crvene paprike

Za kuvanje blitve...voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta (sve prokuvati)

ZA PRELIV - 400 g kiselog mleka

- 1 jaje

- 2 kašike ulja

- so

- pola limuna

Priprema:

Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu). Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite.

Operite pirinač i skuvajte.

Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml. vode. Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun. Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.

Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte. Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu. Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun. Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: serpica.net