Sarmice iz rerne od blitve, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.
Sastojci:
- 2 veze blitve (oko 30 - 35 listova, zavisi od veličine)
- 500 g mlevenog mesa
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 2 čena belog luka
- 150 g pirinča
- 200 ml vode
- 4-5 kašika ulja
- 2 jaja
- malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)
- 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)
- malo bibera
- malo soli
- 1 kašičica sitne crvene paprike
Za kuvanje blitve...voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta (sve prokuvati)
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- so
- pola limuna
Priprema:
Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu). Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite.
Operite pirinač i skuvajte.
Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml. vode. Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun. Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.
Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte. Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu. Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun. Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom