Uz ovo jelo najbolje je da služite vino, a možete ga jesti i toplo i hladno. Ovako spremljeno meso možete poslužiti sa osvežavajućom salatom, npr. paradajz sa sirom.

Sastojci:

  • 1 kg goveđeg mesa od buta
  • 150 g suve slanine
  • 200 g crnog luka
  • 400 g šargarepe
  • 30 g peršuna
  • malo majčine dušice
  • malo bibera u zrnu
  • so
  • čašica konjaka
  • 2 dl crnog vina
  • lovorov list

Priprema:

Zemljanu posudu obložite režnjevima slanine, a goveđe meso ušpikujte suvom slaninom. U obloženu posudu stavite pripremljeno meso i prelijte vinom i malo ugrejanim konjakom koji odmah trebate da zapalite da bi se dobila bolja aroma. Sipajte malo vode, pa začinite sa peršunom, majčinom dušicom, biberom i solju po ukusu. Oko mesa složite kolutove luka i šargarepe. Zemljanu posudu prekrijte aluminijumskom folijom, zatim kratko vreme kuvajte na jakoj vatri, a potom zapecite u rerni na 180°C oko 4 sata. Nakon 2 sata pečenja skinite foliju, sipajte malo vode ili supe, i povremeno prelivajte sopstvenim saftom do kraja pečenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs