Ovako pripremljen pirinač je toliko sočan da ga možete služiti kao obrok ili kao prilog mesu, ribi...

Sastojci:

  • 1 šolja pilećeg bujona
  • 3 šolje vode
  • 4 kašike putera
  • 1 mali crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, mleveni
  • 1 1/2 šolja pirinča
  • so, biber
  • 1/4 šolje suvog belog vina
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • 1 šolja parmezana
  • 2 kašike vlašca
  • 2 kašike bosiljaka

Priprema: 

U šerpi pomešajte vodu i bujon, pa ostavite da se krčka.

U međuvremenu, u tiganju otopite 2 kašike putera. Dodajte sitno seckan luk i dinstajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte seckan beli luk i dinstajte, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut.

Sipajte pirinač u tiganj i posolite. Dinstajte uz neprestano mešanje dok se pirinač lagano ne prepeče, oko 4 minuta.

Sipajte vino i pustite da proključa. Kuvajte, dok skoro ne ispari, oko 30 sekundi.

Smanjite toplotu i sipajte nekoliko kutlača toplog bujona (smesa vode i bujona) i kuvajte, lagano mešajući dok bujon ne upije. Nastavite da kuvate, dodajući nekoliko kutlača bujona svaki put kada pirinač upije. Tako kuvajte oko 20 minuta.

Sklonite tiganj sa vatre i dodajte preostale 2 kašike putera, limunov sok i parmezan. Posolite i pobiberite.

Pre serviranja stavite vlasac, bosiljak i još parmezana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs