Ovako pripremljen pirinač je toliko sočan da ga možete služiti kao obrok ili kao prilog mesu, ribi...
Sastojci:
- 1 šolja pilećeg bujona
- 3 šolje vode
- 4 kašike putera
- 1 mali crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, mleveni
- 1 1/2 šolja pirinča
- so, biber
- 1/4 šolje suvog belog vina
- 1 kašika svežeg limunovog soka
- 1 šolja parmezana
- 2 kašike vlašca
- 2 kašike bosiljaka
Priprema:
U šerpi pomešajte vodu i bujon, pa ostavite da se krčka.
U međuvremenu, u tiganju otopite 2 kašike putera. Dodajte sitno seckan luk i dinstajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte seckan beli luk i dinstajte, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut.
Sipajte pirinač u tiganj i posolite. Dinstajte uz neprestano mešanje dok se pirinač lagano ne prepeče, oko 4 minuta.
Sipajte vino i pustite da proključa. Kuvajte, dok skoro ne ispari, oko 30 sekundi.
Smanjite toplotu i sipajte nekoliko kutlača toplog bujona (smesa vode i bujona) i kuvajte, lagano mešajući dok bujon ne upije. Nastavite da kuvate, dodajući nekoliko kutlača bujona svaki put kada pirinač upije. Tako kuvajte oko 20 minuta.
Sklonite tiganj sa vatre i dodajte preostale 2 kašike putera, limunov sok i parmezan. Posolite i pobiberite.
Pre serviranja stavite vlasac, bosiljak i još parmezana.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem