Ovaj kupus možete da služite uz rebarca, kobasice, krmenadle ili već neko meso po vašem izboru.
Sastojci:
Za krpice:
- 300 g glatkog brašna
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- malo hladne vode
Još:
- 1 veća glavica svežeg kupusa (oko 1 kg)
- 1 velika glavica luka
- 1-2 kašike svinjske masti
- 1 kašika šećera
- so, biber
Priprema: Za flekice: U posudu prosejte brašno, dodajte so, promešajte, pa dodajte jaja i nekoliko kašika hladne vode. Umesite glatko testo, ako je testo premekano, dodajte brašna. Testo oblikujte u loptu, prekrijte ga krpom i pustite da odstoji.
Potom ga podelite na 3 dela i svaki deo razvaljajte što tanje možete (flekice mogu biti i malo deblje). Složite testo jedno na drugo, lagano svaki list pobrašnite da se ne lepi, pa oštrim nožem izrežite deblje trake, a trake na kvadratiće, odnosno flekice.
Kupus očistite od spoljašnjih listova, prerežite ga na pola, pa mu odstranite tvrd koren, pa ga iseckajte na trakice.
U loncu zagrejte mast, dodajte sitno seckani luk i dinstajte dok ne omekša, zatim dodajte šećer i još malo dinstajte da se šećer karamelizuje. Ubacite iscekan kupus, posolite ga i dinstajte ga 10-15 minuta, dok kupus malo ne omekša.
U međuvremenu u većem loncu u slanoj vodi skuvajte flekice, ocedite ih i dodajte u kupus. Promešajte, sve zajedno prodinstajte još nekoliko minuta, začinite obilato biberom i odmah poslužite.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem