Zgnječeni pečeni krompiri su hit u mnogim kuhinjama već neko vreme. Reč je o dvostruko termički obrađenom krompiru koji se prvo skuva, a potom ispeče u rerne.

Hrskavost je zagarantovna ako krompir pre stavljanja u rernu zgnječite viljuškom, čašom ili kakvim nekim kuhinjskim pomagalom, odnosno ako mu izravnate površinu. Ne zaboravite sve zajedno da pouljite i dodate začine.

Sastojci:

  • 1 kg malih crvenih krompira
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • ½ kašičice luka u prahu
  • so i biber po želji
  • biljno ulje za premazivanje
  • sveži peršun za posluživanje

Priprema:

1. Dobro operite krompire od svih eventualnih nečistoća. Najbolje rezultate ćete dobiti ako koristite male krompire u kori, ali možete se poslužiti i većim krompirima koje ste isekli na otprilike jednake kocke.

2. Ubacite očišćene krompire u lonac s vodom i kuvajte 20 do 25 minuta, odnosno dok viljuškom možete lako probiti površinu krompira.

3. Iscedite kuvane krompire od vode i pustite ih da se ohlade oko pet minuta.

4. Zagrejte rernu na 220 stepeni.

5. Prebacite kuvane krompire na pleh za pečenje koji ste premazali uljem. Viljuškom ili nekim drugim kuhinjskim pomogalom zgnječite krompire kako biste ih izravnali na debljinu od oko jednog centimetra.

Imajte na umu da što je krompir tanji, to će kasnije biti hrskaviji.

6. Pouljite krompire s još malo ulja, začinite solju, biberom, belim lukom i lukom u prahu.

7. Stavite da se peku u rerni na 25 do 30 minuta dok ne postanu hrskavi.

8. Poslužite krompire tople sa začinskim biljem po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stil / punkufer.hr