Džejmi Oliver vam otkriva svoj trik za hrskavi i aromatični krompir.
Sastojci:
1,5 kg krompira
1 čen belog luka
vinsko sirće
Prva kombinacija
3 kašike maslinovog ulja
svež ruzmarin
Druga kombinacija
50 g neslanog putera
žalfija
1 klementina
Treća kombinacija
2 kašike guste masti
timijan
2 sveža lovora
Priprema:
Zagrejati rernu na 190°C. Ogulite krompir, isecite na krupne komade, tako da budu svi jednake veličine - dvostruko veće od veličine loptice za tikvice. Operite krompir u hladnoj vodi da biste se oslobodili dodatnog skroba, a zatim ga ubacite u veliki lonac, prekrijte hladnom slanom vodom i prokuvajte 7 minuta, a zatim ga ocedite u cediljci i ostavite da se suši 3 minute.
Malo protresite krompir u cediljci - ovo će vam pomoći da kasnije postanu super hrskavi.
Sada odlučite koji ukus ćete napraviti. Stavite krompir u veliku posudu u jednom sloju i dodajte maslinovo ulje, maslac ili mast (u zavisnosti koju kombinaciju ste odabrali), a zatim dobro začinite morskom solju i crnim biberom.
Krompir potopite u masnoću (možete ga potopiti i dan ranije, zatim ih prekrijte folijom i stavite u frižider ili na hladno mesto dok ih ne iskoristite). Kada budete planirali da ih napravite pecite ih oko 30 minuta ili dok ne budu 3/4 skuvani.
Sada je vreme za moj trik. Svaki krompir pažljivo izgnječite gnječilicom za pire kako biste malo stanjili krompir - jer treba što više krompira da dotakne dno tiganja, da bi bili hrskaviji.
U malu posudu stavite podosta ulja i dodajte i/ili izgnječite začinsko bilje. Ako se odlučite za drugu kombinaciju, ogulite u nekoliko traka koru klementine - nećete ih jesti, ali one će dati neverovatan ukus. Čen belog luka stavite u posudu, zajedno sa mrvicom crvenog vinskog sirćeta, a zatim procedite i malo izmešajte.
Dodajte izabranu kombinaciju krompira i stavite posudu da se dobro protrese, pa vratite nazad u vruću rernu 40 do 45 minuta, ili dok ne postane hrskav.
Prebacite na tanjir obložen ubrusom da biste uklonili višak masnoće.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus