Croque monsieur je popularan francuski sendvič, koji se pojavio u početkom 1900. godine. Jednostavno prevedeno, croque monsieur znači "hrskavi gospodin", a croque madame znači "hrskava gospođa". Croque monsieur je zapečeni sendvič sa šunkom i kačkavaljem, kao i bešamel sosom. A croque madame se priprema isto kao i croque monsieur, samo što se na vrh dodaje jaje na oko. Jaje podseća na ženski šešir, pa je tako sendvič dobio naziv madame.
Sastojci
Za croque monsieur:
- 2 kašike maslaca
- 1 kašike brašna
- 180 ml mleka
- so i biber
- prstohvat belog bibera ili muskatnog oraščića
- 4 kriške tosta
- 4 kriške šunke
- 1 šoljica rendanog kačkavalja
- 1 kašičica iseckanog peršuna
Za croque madame:
- 1 kašika maslaca
- 1 jaje
- sveže mleveni biber
Za preliv:
- 1 kašika senfa
- 2 kašike belog balzamika
- 3-4 kašike ulja od grožđa
- 1 kašika tucane paprike
- so i biber po ukusu
Priprema:
Za croque monsieur: Otopite maslac, dodajte brašno i sjedinite žicom. Postepeno dodajte mleko dok smesa ne postane glatka. Posolite i pobiberite. Kada se smesa zgusne ostavite sa strane da se prohladi. Prepecite tost i na obe strane namažite pripremljeni bešamel. Zatim dodajte dve kriške šunke. Preklopite sendvič drugom kriškom tosta i prebacite ga na papir za pečenje. Tako napravite i drugi sendvič. Na vrh stavite malo rendanog kačkavalja kao i preostali bešamel. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok se sir ne istopi.
Za croque madame: Otopite maslac, pa dodajte jaje i pržite otprilike 1-2 minuta. Jaje dodajte na vrh jednog pripremljenog sendviča croque monsieur.
Za preliv: Pomešajte senf i balzamiko. Zatim polako dodajte ulje. Posolite, pobiberite i dodajte tucanu papriku, pa promešajte. Preliv možete da služite sa sendvičima ili ne morate.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem