Croque monsieur je popularan francuski sendvič, koji se pojavio u početkom 1900. godine. Jednostavno prevedeno, croque monsieur znači "hrskavi gospodin", a croque madame znači "hrskava gospođa". Croque monsieur je zapečeni sendvič sa šunkom i kačkavaljem, kao i bešamel sosom. A croque madame se priprema isto kao i croque monsieur, samo što se na vrh dodaje jaje na oko. Jaje podseća na ženski šešir, pa je tako sendvič dobio naziv madame.

Sastojci

Za croque monsieur:

  • 2 kašike maslaca
  • 1 kašike brašna
  • 180 ml mleka
  • so i biber
  • prstohvat belog bibera ili muskatnog oraščića
  • 4 kriške tosta
  • 4 kriške šunke
  • 1 šoljica rendanog kačkavalja
  • 1 kašičica iseckanog peršuna

Za croque madame:

  • 1 kašika maslaca
  • 1 jaje
  • sveže mleveni biber

Za preliv:

  • 1 kašika senfa
  • 2 kašike belog balzamika
  • 3-4 kašike ulja od grožđa
  • 1 kašika tucane paprike
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Za croque monsieur: Otopite maslac, dodajte brašno i sjedinite žicom. Postepeno dodajte mleko dok smesa ne postane glatka. Posolite i pobiberite. Kada se smesa zgusne ostavite sa strane da se prohladi. Prepecite tost i na obe strane namažite pripremljeni bešamel. Zatim dodajte dve kriške šunke. Preklopite sendvič drugom kriškom tosta i prebacite ga na papir za pečenje. Tako napravite i drugi sendvič. Na vrh stavite malo rendanog kačkavalja kao i preostali bešamel. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok se sir ne istopi.

Za croque madame: Otopite maslac, pa dodajte jaje i pržite otprilike 1-2 minuta. Jaje dodajte na vrh jednog pripremljenog sendviča croque monsieur.

Za preliv: Pomešajte senf i balzamiko. Zatim polako dodajte ulje. Posolite, pobiberite i dodajte tucanu papriku, pa promešajte. Preliv možete da služite sa sendvičima ili ne morate.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: gastro.24sata.hr