Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drugačiji! Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog futoškog kupusa, koji su ukusniji i mekši, pa i pogodniji za zavijanje sarmi. Obavezna je i zaprška koja sarmi dodaje puniji ukus i upotpunjuje zalogaje.

Recept

Sastojci ( za 10 osoba)

  • 2 glavice futoškog kiselog kupusa
  • 1,5 kg svinjskog mesa
  • 70 gr pirinča
  • 100 gr crnog luka
  • 2 jaja
  • 2 – 3 češnja belog luka
  • 2 – 3 kafene kašike slatke aleve paprike
  • 150 gr slanine
  • 50 gr suve slanine
  • suvog mesa i kobasice

Priprema:

Crni luk se sitno isecka i proprži na ulju. Doda mu se začinjeno meso, a zatim i opran pirinač, pa se sve to dinsta na tihoj vatri. Dodaje se i beli luk, a po potrebi sipa malo vode i dinsta dok pirinač ne bude dopola skuvan. Od glavice kupusa odvoje se listovi u koji će se zavijati nadev, a ostatak kupusa se naseče na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme. Sarme se uviju i ređaju u dublji lonac ili šerpu. Doda se suvo meso, slanina i kobasica, dolije voda i kuva oko 2,5 sata. Na kraju se napravi zaprška, prelije preko sarme i kuva još 10 – 15 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: srbijuvolimo