Ako ne želite da kuvate jedno te isto, a nemate inspiraciju za nešto drugačije od jednostavnih sastojaka, mi vam nudimo rešenje.
Ova 3 predloga će vam se sigurno svideti, a neće vam oduzeti puno vremena za pripremu. Izađite iz kolotečine i sa istim namirnicama koje često koristite napravite drugačija jela.
ŠNICLE OD MLEVENOG MESA PRELIVENE SIROM I JAJIMA
Sastojci:
- 350 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 1/2 kašičice belog luka u granulama (ili 2 čena svežeg)
- biber, so
- slatka crvena i tucana paprika
- 3 kašike prezli
- malo maslinovog ulja
Za preliv:
- 150 g tvrđeg sira
- 100 g kačkavalja
- 2 kašike kisele pavlake
- 100 ml jogurta
- 2 kuvana jajeta
- so, biber, bosiljak, origano, peršunov list
Priprema:
U mleveno meso ubacite sitno seckan crni luk, jaje, prezle, beli luk, papriku jednu i drugu, biber, so i sve dobro sjedinite. Pokrijte i neka malo odstoji.
Skuvajte jaja, pa kada se prohlade izrendajte. Dodajte rendan sir i pola kačkavalja, pavlaku, jogurt, malo soli i bibera. Na kraju dodajte začine (bosiljak, origano i seckan peršun). Sve sjedinite.
Tepsiju dimenzija 35×25 cm premažite maslinovim uljem. Po dnu poređajte krompir isečen na kolutove. Rukama od mesa oblikujte šnicle, pa ih stavite preko krompira. Preko svake šnicle stavite po punu kašiku preliva od sira i rasporedite.
Odozgo narendajte drugi deo kačkavalja. Pecite na 190°C nekih 50-60 min.
FRANCUSKI KROMPIR
Sastojci:
- 1-1,2 kg krompira
- 250 g dimljene kobasice
- 3 kuvana jajeta
- 100 g kačkavalja
Za preliv:
- 2 jajeta
- 1 jogurt (180ml)
- 1 kisela pavlaka (20%mm-180ml)
- so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte u komadu, pa kada se prohaldi isecite na kolutove. U podmazanu tepsiju poređajte red krompira, posolite i pobiberite. Preko stavite kobasicu i jaja isečene na kolutove. Raspored po vašoj želji. Kačkavalj izrendajte, pa stavite 1/3 preko i poslednji sloj je krompir. Posolite i pobiberite.
Umutite jaja, dodajte jogurt, kiselu pavlaku i preostali kačkavalj. Posolite i sjedinite. Prelijte preko jela. Pecite na 180°C 30-35 minuta.
PILETINA SA PIRINČEM I KUPUSOM
Sastojci:
- 600 g piletine (batak, krilca, karabatak)
- 3 čena belog luka
- so, biber, začinska paprika
- 40 ml ulja
- 400 g kupusa
- 200 g pirinča
- 70 g šargarepe
- 70 g crnog luka
- 300 ml vode
- 100 ml paradajz soka
Priprema:
Kupus isecakajte na trakice i stavite na dno tepsije. Preko sipajte pirinač, rendanu šargarepu i secakni crni luk. Paradajz začinite, dodajte vodu i promešajte. Prelijte preko povrća i dobro promešajte.
Meso začinite, pa dodajte ulje i seckani beli luk. Dobro utrljajte marinadu u meso i zatim ga stavite preko povrća. Pecite na 180°C nekih sat vremena.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem