Danas počinje Uskršnji posta i traje do 01.05.2021. Ovo je najstroži post i tada se uzdržavamo od mesa, jaja, sira, mleka... Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom i na dan Svete četrdesetorice mučenika (Mladenci), dok se riba može jesti samo na Blagovesti i Cveti.
Evo jedne ideje za ukusan ručak ako postite.
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 2 glavice crnog luka
- 3 struka mladog crnog luka
- 1 krompir
- 3 šargarepe
- 1 šoljica komadića soje
- 3 čena belog luka
- 1 šolja pirinča
- mleveni biber, mlevena paprika, so i mleveni lan
- 1 šolja kuvanog paradajza
- 1 svež paradajz
Priprema:
Na tihoj vatri u šerpi zagrejte litar vode. Kad voda provri u šerpu dodajte 1 glavicu seckanog crnog luka i 2 struka mladog crnog luka. Ostavite 20 minuta da se prodinsta. Dok se luk dinsta u drugu posudu sipajte ½ litra vode. Dodajte 1 glavicu seckanog crnog luka, 1 struk mladog crnog luka, 3 čena belog luka, so, biber, alevu papriku i 1 šoljicu komadića soje. Ostavite da odstoji oko 40 minuta.
U prodinstani luk dodajte 1 krompir i 3 šargarepe iseckane na sitne kockice. Na laganoj vatri dinstajte oko 20 minuta.
U šerpu sa kuvanim povrćem dodajte rehidriranu soju sa sve lukom. Ukoliko tokom kuvanja voda iz šerpe uvri, postepeno joj dolivajte vodu u kojoj je soja bila potopljena. Dodajte 1 šolju pirinča. Nakon 10 minuta zalijte šoljicom kuvanog paradajza.
Na kraju dodajte 1 sitno iseckan svež paradajz i pustite da se sa ručkom sjedini nekih 10 minuta.
Začine: so, biber, mlevenu papriku i mleveni lan dodajte u količinama po sopstvenom ukusu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem