Danas počinje Uskršnji posta i traje do 01.05.2021. Ovo je najstroži post i tada se uzdržavamo od mesa, jaja, sira, mleka... Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom i na dan Svete četrdesetorice mučenika (Mladenci), dok se riba može jesti samo na Blagovesti i Cveti.

Evo jedne ideje za ukusan ručak ako postite.

Sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 struka mladog crnog luka
  • 1 krompir
  • 3 šargarepe
  • 1 šoljica komadića soje
  • 3 čena belog luka
  • 1 šolja pirinča
  • mleveni biber, mlevena paprika, so i mleveni lan
  • 1 šolja kuvanog paradajza
  • 1 svež paradajz

Priprema:

Na tihoj vatri u šerpi zagrejte litar vode. Kad voda provri u šerpu dodajte 1 glavicu seckanog crnog luka i 2 struka mladog crnog luka. Ostavite 20 minuta da se prodinsta. Dok se luk dinsta u drugu posudu sipajte ½ litra vode. Dodajte 1 glavicu seckanog crnog luka, 1 struk mladog crnog luka, 3 čena belog luka, so, biber, alevu papriku i 1 šoljicu komadića soje. Ostavite da odstoji oko 40 minuta.

U prodinstani luk dodajte 1 krompir i 3 šargarepe iseckane na sitne kockice. Na laganoj vatri dinstajte oko 20 minuta.

U šerpu sa kuvanim povrćem dodajte rehidriranu soju sa sve lukom. Ukoliko tokom kuvanja voda iz šerpe uvri, postepeno joj dolivajte vodu u kojoj je soja bila potopljena. Dodajte 1 šolju pirinča. Nakon 10 minuta zalijte šoljicom kuvanog paradajza.

Na kraju dodajte 1 sitno iseckan svež paradajz i pustite da se sa ručkom sjedini nekih 10 minuta.

Začine: so, biber, mlevenu papriku i mleveni lan dodajte u količinama po sopstvenom ukusu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: posnajela.rs