Ako ne znate šta da pripremate za ručak i ne jede vam se uvek jedno te isto, onda pripremite ove zanimljive recepte.
Namirnice su iste koje uvek koristite i koje svi vole - piletina, krompir, pečurke, makarone - ali je priprema malo drugačija.
Za ova jela vam ne treba puno vremena, a svima će se dopasti.
Gratinitani krompir sa piletinom
Sastojci:
- 500 g krompir
- 300 g belog pilećeg mesa
- 1 crni luk
- 300 g šampinjona
- 50 g brašna
- 1 paprika
- 1 čaša mleka
- so, biber
- peršun
- 100 g kačkavalja
Priprema:
Isecite krompir na tanje kolutove (kao za musaku). U tepsiju dimenzija 7×20 cm poređajte po dnu krompir i po ivicama. Zatim preko stavite listove kačkavalja, takođe i po ivicama.
Iseckajte crni luk i propržite, pa dodajte belo meso isečeno na kockice. Kada je meso skoro gotovo dodajte isečene pečurke i zajedno dinstajte. Posolite i pobiberite, pa dodajte iseckanu papriku i brašno. Promešajte. Postepeno dodajte i mleko, pa mešajte. Na kraju dodajte i iseckani peršun.
Sledeći sloj u tepsiji je pola količine smese sa mesom, pa opet red krompira, red kačkavalja, red mesa i zatvarate krompirom. Pecite na 180°C minuta.
Piletina sa krompirom i pečurkama zapečena u rerni
Sastojci:
- 1 kg krompira
- suvi začin, biber
- 100 g majoneza
- 2-3 kašike kečapa
- 1 kašika senfa
- 500 g pilećeg belog mesa
- 3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1/2 karija u prahu
- začinska paprika
- 200 g šampinjona
- 1/2 kašičice origana
- 4 čena belog luka
- 2 jajeta
- 2 dcl mleka
- 2 dcl vode
Priprema:
Kromipr isecite na kockice i sipajte u tepsiju. Začinite suvim začinom i biberom, pa dodajte majonez, kečap, senf i sve lepo sjedinite. Krompir pecite na 200°C u zagrejanoj rerni 20 minuta.
Za to vreme ispržite sitno seckan crni luk, pa dodajte belo meso isečeno na kocke. Dodajte kari, so, začinsku papriku, pa promešajte. Ispržite meso, pa dodajte isečene pečurke i origano, kao i seckani beli luk. Promešajte.
Jaja umutite, pa dodajte mleko i vodu. Promešajte. Izvadite krompir iz rerne, pa sipajte preko piletinu sa pečurkama i prelijte napravljenom smesom. Vratite u rernu na još 10 minuta na 200°C.
Piletina zapečena u jogurtu
Sastojci:
- 350 g makarona
- 500 g pilećih grudi
- 600 ml jogurta
- 3 jajeta
- 1 kašičica suvog začina
- 1,5 kašičica slatke začinske paprike
- 1,5 kašičica belog luka u prahu
- 3 kašike ulja
- 60 g kačkavalja
Priprema:
Piletinu iseckajte na krupne kocke, pa dodajte ulje, suvi začin, začinsku papriku i beli luk. Lepo sjedinite. Zatim nauljite tepsiju, sipajte makarone (ne morate da kuvate), pa preko stavite meso.
Jaja umutite, pa dodajte rendani kačkavalj, posolite po ukusu i sipajte jogurt. Lepo promešajte, pa prelijte preko mesa. Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C nekih 25 minuta. Nakon toga skinite foliju i vratite da se zapeče još nekih 15-20 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem