1. Voće i povrće s jestivom kožom
Samo zato što je voće i povrće s jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvek oguliti pre konzumacije dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga takođe morate oprati.
Pogledajte i Nenajavljeni gosti, šta da kuvam: 9 namirnica koje morate uvek da imate u kući
2. Određene namirnice u konzervi
Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez da je uništite, ali namirnice poput konzerviranog pasulja, leblebije, mahuna i drugog obrađenog povrća možete isprati.
3. Voće i povrće s nejestivom kožom
Navikli smo da ih ljuštimo, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, nismo u pravu. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno trebamo oprati pre konzumacije ili pripreme.
Pogledajte i Kako najbolje očistiti plastične posude za odlaganje hrane
4. Orašasti plodovi
Ako upitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovoriće vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gde su bili čuvani tokom transporta i pre pakovanja. Zbog toga bismo ga pre konzumacije trebali isprati. Uvek perite samo onu količinu plodova koju ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.
5. Sušeno voće
Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To posebno važi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite pre konzumacije, a stručnjaci savetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Zadovoljna
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus