Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 stvari koje NIKAKO ne smete raditi na dan KRSNE SLAVE!

Šta ljudi rade pogrešno?

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Pogrešno je verovanje danas, da sin ne bi trebalo da slavi Slavu zbog činjenice da je otac živ i da on slavi. Slava se slavi da bi se zaštitilo ognjište i porodica, i da bi svetac čuvao sve ukućane u jednom domu. Znači, čim neko živi odvojeno i ima svoju porodicu potrebno je i da, u svojoj kući, slavi svog sveca zaštitnika.

2. Iako moderna shvatanja to često nameću, Slava ne bi trebalo da se slavi u restoranima, kafićima, kafana ili iznajmljenim prostorima, već isključivo u svom domu. Slava se slavi da bi svetac zaštitnik čuvao baš taj odredjeni dom i ukućane gde se slavi Slava, a u restoranu vas vaš svetac zaštitnik svakako neće naći. Bez obzira na veličinu doma u kome se slavi, važna je gostoljubivost, a ne razmetanje. Manjak prostora se može nadomestiti slavljenjem Slave u nekoliko dana, ili pak pažljivijim odabirom gostiju koji će se pozvati.

3. Nikako ne bi trebalo Slavu koja pada u dane posta slaviti mrsno. To se smatra grehom i nepoštovanjem osnovnih hrišćanskih vrednosti.

Pročitajte i KUPITI ILI UMESITI SLAVSKI KOLAČ: Kako se lomi i osveštava?

4. U pojedinim krajevima postoji navika, odnosno običaj da se žito ne sprema za Aranđelovdan, Gavrilovdan i svetog Iliju. Međutim, naši manastiri i crkve koji slave ove Slave pripremaju slavsko žito i to bi trebalo da bude primer kako činiti, jer se u crkvi čuvaju običaji onakvi kakvi su bili i prilikom njihovog nastanka. Slavsko žito priprema se za sve slave.

5. Porodica ne bi trebalo da se razdvaja na dan Krsne slave, već bi trebalo da celoga dana bude na okupu.

6. Na sam dan Krsne slave ništa od poslova ne bi trebalo raditi, kao što se ništa ne radi nedeljom i kada je crveno slovo u kalendaru.

7. Pogrešno je verovanje da u slučaju smrtnog dogadjaja u porodici ne bi trebalo da se slavi Slava. Baš tada je važno da se osvećuje vodica i lomi slavski kolač, jer sveštenik kada čita molitve on to čini i za pokoj duša umrlih srodnika. Zvanje gostiju i veselje uopšte nisu uslov da bi se Slava proslavila kako dolikuje i te godine gozbu možete preskočiti ako želite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusaŠta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: lavcakes.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti