S godinama postaje sve teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih. Mnogi su to osetili na svojoj koži, ali jeste li se ikada zapitali zašto se s godinama lakše gojimo? Odgovor zapravo nema veze s hranom i prehrambenim navikama! Život je suviše kratak da bismo ga trošili na dijete: Ovo je pravi ključ za gubitak kilograma!
“Postoji nekoliko razloga za ovu omraženu pojavu, ali najveći je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka”, kaže dr Kerolin Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsednica Udruženja za gojaznost.
Deo mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a taj proces nazvan sarkopenija, ubrzava se oko četrdesetog rođendana.
“Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu će trebati manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo”, objašnjava doktorka. Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost gojenju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promene, veća sklonost sedelačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna, zbog sve većih odgovornosti i obaveza.
Pročitajte i Šta kada se prejedemo: Dijeta "dan posle"
Dr Kerolin Apovijan dala je i 3 saveta kako sprečiti smanjenje mišićne mase:
1. Radite vežbe sa tegovima bar dva puta nedeljno, povećavajući s vremenom i težinu tegova i intenzitet vežbanja.
2. Naspavajte se, jer san omogućava telu da se oporavi i mišićima da se obnove.
3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima.
Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba, meso peradi i biljni proizvodi poput tofua, leblebija, orašastog voća i semenki. Takođe je važno ne preskakati obroke u želji da “sačuvamo” kalorije za veći obrok kasnije.
“Najbolje je jesti često i to male, ukusne obroke koji sadrže proteine i vlakna.
Ako jedete redovno, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom”, savetuje nutricionistkinja Žaklin London.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom