Rolat sa kikirikijem
150 g kikirikija
500 g margarina
250 g šećera u prahu
80 g brašna
50 g kakaoa
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati brašno, 100 g mlevenog kikirikija i 50 g sitno seckanog kikirikija. Smesu podeliti na dva dela i u jedan dodati kakao.
Oba dela razviti na plastičnoj foliji. Staviti jednu smesu preko druge i lagano urolati.
Po želji posuti seckanim kikirikijem, uviti u plastičnu foliju i na kratko staviti u zamrzivač.
Iseći na kolutove i služiti.
Pogledajte i 5 recepata za sitne posne kolače
Kokos salama
200 g mlevenog posnog keksa
2, 3 kapi arome pomorandže
200 g kokosa
200 g šećera
6 kašika šećera u prahu
malo narandžaste boje
Prokuvajte šećer sa pola šolje vode, sklonite sa vatre, podelite na dva dela, pa jednu polovinu pomešajte s keksom i aromom pomorandže, a drugu s kokosom.
Rastanjite koru od keksa, stavite u sredinu kobasicu napravljenu od kokosa i uvijte kolač kao salamu.
Glazuru umutite od šećera u prahu i nekoliko kapi vode, aromatizujte i, ako je potrebno, dodajte malo boje.
Prelijte kolač glazurom i ostavite da se stegne.
Pogledajte i Raskošne i brze: Najukusnije posne torte (RECEPTI)
Rolat sa bananom i keksom
250 g posnog margarina
300 g posnog mlevenog keksa
150 g šećera u prahu
4 jabuke
7 banana
100 g posne čokolade
2 kašike ulja (za glazuru)
Umutite margarin i šećer u prahu, dodajte mleveni keks, promešajte, pa zatim umešajte rendane i od soka isceđene jabuke, kao i 3 izgnječene banane.
Ujednačite masu dok ne očvrsne, pa je raširite na foliju i preko mase poređajte 4 banane jednu za drugom, po dužoj ivici, i urolajte.
Stavite u frižider da se stegne. Pred služenje rolat prelijte glazurom od čokolade i dekorišite ga po želji.
Rolat sa posnim bananicama
400 g šećera
1 dl vode
300 g mlevenog posnog keksa
300 g mlevenih oraha
250 g margarina
12 posnih kakao bananica
2 kašike mlevenih oraha za posipanje
Šećer špinovati sa vodom kao za slatko. Dodati mleveni keks i orahe. Prokuvati minut-dva, pa skloniti sa vatre da se ohladi. Dodati umućen margarin.
Na providnoj foliji rastanjiti smesu u obliku pravougaonika, debljine 1 cm. Po sredini smese poređati po tri krem bananice i urolati. Rolat ostaviti na hladnom da se stegne. Pre sečenja posuti mlevenim orasima.
Pogledajte i BRZ I JEFTIN: Posni kolač sa nes kafom
Posne mačije oči
250 g mlevenih oraha
200 g šećera
3 dl belog vina
200 g brašna
kašičica sode bikarbone
Za fil:
kesica pudinga od vanile
5 kašika šećera
200 g margarina
100 g prah šećera
sok i kora od jednog limuna
200 g mlevenih oraha
100 g čokolade
4 banane
Izmešati mlevene orahe, šećer, vino i brašno pomešano sa sodom bikarbonom. Masu izliti u podmazan pleh i peći oko pola sata, u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
Pečenu koru izvaditi iz pleha na platnenu salvetu i uviti. Ostaviti da se ohladi.
Pomešati puding sa šećerom i skuvati ga na vodi prema uputstvu sa kesice. Margarin umutiti sa prah šećerom i struganom korom limuna. Umućeni margarin dodati ohlađenom pudingu, promešati, pa dodati mlevene orahe i čokoladu otopljenu na pari.
Sve dobro izmešati pa jednu polovinu fila ravnomerno naneti na razvijenu, već ispečenu i ohlađenu koru. Banane oljuštiti i poprskati sokom od limuna. Ređati sredinom kore po dve banane uzduž, uviti rolat i spolja premazati ostatkom fila. Rolat ukrasiti rendanom čokoladom.
PROČITAJTE JOŠ: Kako da napravite posnu lisnatu pogaču (VIDEO)
Slatki krompir – rolat
1 dl kisele vode
1 dl piva
2 dl ulja
250 g kuvanog propasiranog krompira
100 g šećera
1 kašika kakaoa
brašno
1 kesica praška za pecivo
Za fil:
5 kašika griza
4 dl vode
1 dl soka od pomorandže
100 g šećera
50 g sušene kajsije
50 g sušene brusnice
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
ukrasne šećerne mrvice
Umutiti kiselu vodu, pivo, ulje, propasiran krompir, šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati toliko brašna da se dobije gusto testo.
Četvrtasti pleh srednje veličine pokriti papirom za pečenje, pa razliti testo i staviti pleh u zagrejanu pećnicu. Peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
U međuvremenu skuvati griz u vodi sa šećerom i sokom od pomorandže, skinuti sa vatre i umešati sitno seckane brusnice i kajsije, te ostaviti da se malo prohladi. Ovom masom premazati vruću koru, pomoću pek papira je uviti u rolat i ostaviti da se ohladi, te staviti u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan otopiti čokoladu, dodati ulje, dobro sjediniti i ovom glazurom preliti rolat, posuti ukrasnim mrvicama i sačekati da se glazura stegne. Pre serviranja iseći na kolutove.
Posni šunka – rolat
430 g šećera
280 g badema
50 g kakaoa
sok od limuna
ekstrat od maline
U posudu za sneg, staviti 280 g šećera, vrlo malo vode, sok od limuna, pa skuvati u šerpi. U ukuvan sirup dodati 280 g obarenog, oljuštenog i samlevenog badema.
Badem u šećeru kuvati dok se ne dobije gusta tvrda masa kao za puslice. Umućenu masu podeliti na dva dela. Jednu polovinu obojiti ekstratom od maline, a drugu polovinu ostaviti belu.
Obe mase izručiti na šećerom posutu dasku, pa od crvene mase napraviti oblik šunke u rolat.
Sad razviti belu polovinu mase, pa u nju staviti crvenu veknu, tako da se crveni deo obavije belim i dobije izgled šunke. Celu šunku preliti prelivom od kakaoa, koji se pravi od 50 g kakaoa, 150 g šećera i vode.
U šerpu staviti šećer, a sa čašom vode ukuvati gust sirup. Dodati kakao rastvoren sa malo vode i mešati varjačom dok se glazura ne stvrdne.
Šunku prevući ovom glazurom, ostaviti da se osuši i tek onda po potrebi seći tanke kolutove.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: posnajela.rs
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta