Torte za slavu možete praviti posebno ili kao dodatak sitnim kolačima. Sve je stvar izbora i ne postoje pravila. Nije važno koju ćete tortu da spremate, ali je poželjno da imate bar jednu čokoladnu i bar jednu voćnu da biste zadovoljili baš svačiji ukus.
Način serviranja u potpunosti zavisi od vrste torti koju ste odabrali. One torte koju su čvrste možete lako pretvoriti u sitne kolače i servirati je sa njima. Kremaste torte se moraju služiti na parče, i lepo je da ukoliko imate vremena tortu ukrasite slavskim motivima i pre posluživanja izneste pred svoje goste. Bez obzira da li koristite jestive boje, voće ili druge jestive perle varijante su neograničene. Ukoliko imate decu u kući biće srećni ako im dopustite da vam pomognu i učestvuju u slavskom raspoloženju.
Tortu možete i poručiti i doneti na sam dan Slave da vam bude sveža, a u svakoj poslastičarnici možete izabrati koju ćete tortu, kao i kako biste želeli da vam bude ukrašena. Bez obzira da li je pravite ili naručujete torta je lep dodatak svakoj slavskoj trpezi.
Ukoliko vas sitni kolači ne inspirišu i smatrate ih komplikovanim, torte su vaše idealno i verovatno brže rešenje. Mogu biti podjednako ukusne, šarenolike i zanimljive, a možete ih i lepše ukrasiti i pre serviranja izneti pred goste da se pohvalite.
Neki od predloga za posne varijante torti koje možete napraviti su: snikers torta, moskva šnit torta, rozen torta, reforma torta, kao i gotovo sve voćne torte.
Brzo i lako: Posna žito torta
Za kore:
250 g meda
pola litra piva
200 g šećera
300 g brašna
1 kesica sode bikarbone
Za fil:
300 g mlevenih oraha
300 g šećera
150 g mlevenog kuvanog žita
2 vanilin šećera
malo struganog oraščića
Pripremu pogledajte OVDE
Posna Kinder torta
- Za koru
50g mlevene plazme
50g mlevenih lešnika
50g seckanih lešnika
100g brašna
120g šećera
200ml kisele vode
50ml ulja
1 kesica praška za pecivo (12g)
- Beli fil
500ml vode
10 kašika šećera
2 pudinga od vanile (80g)
1 kašika brašna
250g margarina
200g posnog mleka u prahu
Pogledajte i recept za najukusnije posne kuglice sa lešnikom.
- Crni fil
500ml vode
10 kašika šećera
2 pudinga od čokolade (98g)
1 kašika brašna
250g margarina
100g posnog mleka u prahu
Pogledajte recept za posnu tortu sa bananama na bakin način.
- Za filovanje
800g posnog krema
200g posnog keksa (Bevita)
200ml fante
Ne peče se i neverovatnog je ukusa, pogledajte kako se priprema brza keks torta sa pudingom.
- Za dekoraciju
500g šlaga
250g šećera u prahu
500ml hladne kisele vode
Detalje pripreme pogledajte OVDE
Fantastična poslastica: Posna medenjak torta
- 300 g belog brašna
- 2 ravne kašike začina za medenjake (ili dve kašikice cimeta i jedna kašičica mlevenog đumbira)
- 100 g šećera
- 3 dcl mlake vode
- 3 kašike ulja
- pola tegle meda
- 1 prašak za pecivo
- 300 g mlevenih oraha
U koru umesto meda se može dodati još 150 g šećera i malo narendane limunove ili pomorandžine kore.
1. FIL - 10 kašika marmelade od kajsije ili jagode, 200 g mlevenih oraha (proprženih)
2. FIL - 200 g čokolade (posne) i 3 kašike ulja
Za glazuru još 100 g otopljene čokolade (posne) i 1 kašika ulja.
Ukrasi, perlice po izboru.
Pripremu pogledajte OVDE
Posna torta sa bananama po bakinom receptu
150 g mlevenog posnog keksa
50 g celog keksa
3 kašike šećera za puding
100 g šećera za čaj
4 kašike prah šećera (2 kašike za margarin i 2 za orahe)
150 g mlevenih oraha
3 pudinga od vanile
2 štangle istopljene čokolade
200 -300 g šlaga
3 banane
1 pomorandža (sok)
200 g margarina posnog
750 ml vode
2 vanilin šećera
po želji rum
Detalje pripreme pogledajte OVDE
Topi se u ustima: Posna torta sa pivom
Sastojci:
1/2 l piva
900 g oraha
700 g šećera
400 g mekog brašna
4 kašike ulja
1 limun
2 vanilin šećera
1 kašičica sode bikarbone
džem od kajsija
Priprema:
Umesiti testo od 1/2 kg šećera; 1/2 kg mlevenih oraha; 400 g mekog brašna; strugane kore i soka od jednog limuna; 1 kašičice sode bikarbone; 4 kašike ulja i 1/2 l piva pa od ovog testa ispeći 2 kore.
Nadev: Ušpinovati 200 g šećera malo ređe nego za slatko, dodati 250 g mlevenih oraha i 2 vanilin šećera. Tortu najpre premazati džemom od kajsija, a zatim prohlađenim nadevom. Istim nadevom tortu premazati i sa spoljne strane i posuti preostalim orasima.
Posni kolač sočan kao torta
Potrebno je:
150g brasna
100 g oraha ili lešnika
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
sok i kora pomorandže
300 ml kisele vode
200 g šlaga posnog
cimet
Džem po izboru
Priprema:
U činiju sipati brašno, dodati prašak za pecivo, vanilin šećer, sok i koru narandže, šećer, cimet i kiselu vodu. Sve lepo izmešati pa sipati u pleh i peći na 200 stepeni oko 35-40 min.
Kolač preseći na pola. Jednu polovinu namazadi debljim slojem džema a drugu šlagom pa preklopiti jednu preko druge.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu