Zavisno od menija i ponude pića, razlikuje se osnovna i elegantna postava stola, ali bez nekih elemenata ipak ne možemo ni kod jednog ni kod drugog načina. Tanjiri različitih dubina, osnovni pribor za jelo, čaša i salveta neizostavni su deo svakog stola, a kako biste s lakoćom zapamtili gde što treba da stoji, možete se poslužiti satom, odnosno pozicijama kazaljki na satu, a vremenske oznake trebalo bi da vam pomognu da tačno odredite pozicije predmeta na stolu.

Ležerno postavljanje stola

Za svakodnevno postavljanje stola treba slediti nekoliko jednostavnih pravila:

Tanjir je na sredini i posmatra se kao osnova sata. Viljuška se postavlja s leve strane tanjira, i to onde gde bi stajala oznaka za 9:00h. Nož i kašika smeštaju se na desnu stranu, i to na mesto oznake za 3:00h, s tim da nož treba biti okrenut s unutrašnje strane odnosno njegova oštrica treba biti okrenuta prema tanjiru.

Čaša se postavlja na gornjoj desnoj strani tanjira i to na poziciju 1:00h.

Ubrus ili salveta stavljaju se ispod viljuške, iako se možete poigrati ubrusom i staviti ga na tanjir ili pokraj viljuške.

Za posebno romantičnu atmosferu stavite na sredinu stola i svećnjak s elegantom vitkom svećom i uživajte u obroku!

Објава коју дели Petite Chic Mom (@petite.chic.mom) дана 10. Дец 2017. у 1:44 PST

Elegantno postavljanje stola

Elegantno ili svečano postavljanje temelji se na postavkama ležernog postavljanja stola, a prati smer koji ste počeli sa spoljne strane i kreće se prema unutra (prema tanjiru) tokom obroka.

Tanjiri su u sredini s najmanjim složenim na vrhu. Na ovaj način svaki korišćeni tanjir možete ukloniti, a ostaju vam čisti. Tanjir za hleb postavlja se na vrh levo, i to na poziciju od 10:00h s nožem ili viljuškom koja stoji na njemu.

Sve viljuške idu na levu stranu (na 9:00h), s time da najmanja dolazi s spoljne strane (za salatu), a zatim viljuška za glavno jelo (ribu, meso...). Nož se postavlja na desnu stranu sa kašikom (na 3:00h), s tim da prvo s spoljne strane dolazi kašika za supu, a potom kašika za voće.

Ako imate desert, desertna kašika i viljuška postavljaju se na vrh (na 12:00h).

Čaše za crveno ili belo vino (ili oboje) smeštene su na gornjoj desnoj strani (na 1:00h) s vodom. Obično se na gornjoj desnoj strani postavljaju čaše za vodu i vino, ali svojim gostima možete pružiti više mogućnosti, ako želite, a zatim uklonite ono što ne koriste.

Ako poželite da postaviti salvetu ispod viljuške s leve strane, ispravno je zapravo da je ona na tanjiru. To vam pruža odličnu priliku da se poigrate s kreativnim oblicima slaganja salveta ili da na njih smestite ime vašega gosta, poruku pozdrava ili sličan ukrasni detalj. Nemojte zaboraviti da sto ukrasite svećama, svetlucavim lampicama i sličnim dekoracijama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

https://www.instagram.com/p/BchL2QmA0eq/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BchIGGmltgT/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BObOoe6gpUR/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BONhDhzhXrH/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BcjwAwvHp32/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/Bcfs7gnnp1c/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BbTZX8cjLoL/?utm_source=ig_web_copy_link