U toku posta mnogim vernicima predstavlja dilemu upravo posna hrana – šta spremiti novo, a da bude posno.
Monasi i njihov način ishrane tokom posta dokaz su da smo svi u zabludi po pitanju spremanja posne trpeze. Zato vam danas predstavljamo 2 recepta za pitu na manastirski način.
Slana manastirska pita
5 krompira
200 grama brašna
50 mililitara vode
2 glavice crnog luka
1 prašak za pecivo
ulje
so, mleveni biber
Za preliv:
– 100 mililitara vode i 50 mililitara ulja
Krupno izrendamo oljuštene krompire (malo ih stisnemo i iscedimo od viška tečnosti posle rendanja), kao i glavice crnog luka, pa stavimo u dublji sud. Dodamo prašak za pecivo i šoljicu ulja, zatim brašno i vodu. Nastavimo da mesimo rukama. Pouljimo i pospemo brašnom tepsiju, pa sipamo smesu za pitu. Pečemo 25 minuta na 200 stepeni.
Preliv:
U šerpu sipamo 100 ml vode, pobiberimo i posolimo, dodamo ulje i zagrejemo na šporetu. Kada pita bude gotova, prelijemo je ovim prelivom i ostavimo da upije.
Pogledajte i Neodoljivo ukusne, neizmerno zdrave: 3 recepta za posne pite
Slatka manastirska pita
100 grama šećera
6 kašika džema od kajsija
po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa
1/2 litre mlake vode
sok i rendana kora pomorandže
500 grama brašna
pola kašičice praška za pecivo
limunova kora
kašičica sode bikarbone
pola kašičice cimeta
Za ukrašavanje:
3 kašike džema od kajsija
3 kašike mlevenih oraha
U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.
Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta. Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: opanak.net
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom