Za vas smo pripremili 3 recepta za posne pite koje su idealni obroci tokom posta, ali i nezaobilazni obroci svih vegana!

PROČITAJTE JOŠ: Predjelo, ručak ili prilog: 3 brza načina kako da spremite posnu krompir salatu

1. Pita sa povrćem, sočivom i krompirima

Za ovu pitu potrebno vam je pola sata. Ukus je f-a-n-t-a-s-t-i-č-a-n!

Sastojci: 

2 šargarepe

2 crvena luka

2 čena belog luka

malo celera

pakovanje šampinjona ili nekih drugih pečurki

4 veća krompira

šolja sočiva

3 kašike prezli

ulje, so, biber

PROČITAJTE JOŠ: Boranija na dalmatinski način

Priprema: 

Izdinstajte na malo ulja povrće, posolite i pobiberite. Ogulite, skuvajte, izgnječite i posolite krompir. Skuvajte i sočivo ili još brže možete koristiti sočivo iz konzerve. Sočivo takođe malo posoliti.  

Prespite povrće u tepsiju, "premažite" izgnječenim krompirom, pospite sočivom i na vrhu stavite prezle. Zapeći oko 10-tak minuta u predhodno zagrejanu rernu na 200c.

2. Pita sa spanaćem, pirinčem i prazilukom 

Ovu "zelena" pita je apsolutni favorit!

Sastojci: 

1 šolja ražanog brašna

2 kašike ulja

malo hladne vode

prstohvat soli

Zameste testo od ovih sastojaka. I ostavite ga oko pola sata. U međuvremenu pripremite fil.

200 grama spanaća

1 čaša pirinča

1 praziluk

1 glavica crnog luka

so, biber, suvi začin po volji

ulje

Priprema: 

Skuvati pirinač i procediti. Malo prodinstati luk, praziluk i dodati pirinač. Na kraju dodati spanać, so, biber i začine. 

Testo rasklagijati i staviti u podmazan pleh. Staviti fil. Zapeći oko 30-tak minuta na 200c, ali u predhodno zagrejanu rernu.

PROČITAJTE JOŠ: Posna pita sa šampinjonima i krompirom

3. Pita sa šampinjona 

Jedan posni klasik - omiljen među gostima.

Sastojci: 

1 pakovanje kora za pitu

1 praziluk

1 pakovanje šampinjona

ulje

so, biber

Priprema: 

Uključite rernu na 200c. Na malo ulja propržite praziluk i dodajte na tanko isečene listiće šampinjone. Posolite i pobiberite. Pržite dok ne ispaari tečnost. Odvajajte po tri kore - dve poprskajte ili premažite vodom i uljem, a na treću stavite fil. Savijajte i ponavljajte dok se fil ne potroši. Ređajte na pleh, pa stavite u rernu i precite dok kore ne porumene - oko 30-tak minuta!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/