Sveti Nikola spada u posnu krsnu slavu jer zahvata božićni post koji traje 40 dana. Smatra se velikim grehom ako se slava koja pada u dane posta slavi uz mrsnu hranu.
Između velikog posta, sreda i petak su takođe dani posta, te slave koje padaju u te dane treba slaviti uz posnu hranu.
Ritual i ceremonija su identični i kada se slavi uz posnu ili mrsnu hranu. Slavski kolač se priprema identično, služi se uz žito i vino.
Predjelo, glavno jelo i sitni kolači su bazirani na namirnicama neživotinjskog porekla.
Turšija, suvo voće, orasi, bademi, ajvar, kiseli kupus obično se nalaze na slavskoj trpezi, a ostalo je na mašti i umeću domaćice.
Kao predjelo i salate možete pripremiti posne ćufte od pasulja, koje na slavskom stolu deluju dekorativno.
Mnoge će oduševiti predjelo u vidu posne slane torte sa krekerima koju ćete vrlo jednostavno napraviti.
Ukoliko želite da eksperimentišete, mi vam preporučujemo da uz glavno jelo obavezno poslužiteposne pihtije od šarana.
Kada smo kod ribljih specijaliteta, oni su neminovnost kod posnih slavlja.
Na slavskom stolu dominiraće pečena riba sa povrćem (pogledajte video recept).
Prebranac, kao tradicija srpske kuhinje, jeste neizostavni deo posnog menija, vi ga pripremite na starinski način, ovako.
Izbor sitnih kolača za posnu slavu je ogroman.
Naša je preporuka da pripremite posne čupavce, mnogi su se oduševili ovim desertom.
Srećna slava!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus