Sveti Nikola spada u posnu krsnu slavu jer zahvata božićni post koji traje 40 dana. Smatra se velikim grehom ako se slava koja pada u dane posta slavi uz mrsnu hranu.
Između velikog posta, sreda i petak su takođe dani posta, te slave koje padaju u te dane treba slaviti uz posnu hranu.
Ritual i ceremonija su identični i kada se slavi uz posnu ili mrsnu hranu. Slavski kolač se priprema identično, služi se uz žito i vino.
Predjelo, glavno jelo i sitni kolači su bazirani na namirnicama neživotinjskog porekla.
Turšija, suvo voće, orasi, bademi, ajvar, kiseli kupus obično se nalaze na slavskoj trpezi, a ostalo je na mašti i umeću domaćice.
Kao predjelo i salate možete pripremiti posne ćufte od pasulja, koje na slavskom stolu deluju dekorativno.
Mnoge će oduševiti predjelo u vidu posne slane torte sa krekerima koju ćete vrlo jednostavno napraviti.
Ukoliko želite da eksperimentišete, mi vam preporučujemo da uz glavno jelo obavezno poslužiteposne pihtije od šarana.
Kada smo kod ribljih specijaliteta, oni su neminovnost kod posnih slavlja.
Na slavskom stolu dominiraće pečena riba sa povrćem (pogledajte video recept).
Prebranac, kao tradicija srpske kuhinje, jeste neizostavni deo posnog menija, vi ga pripremite na starinski način, ovako.
Izbor sitnih kolača za posnu slavu je ogroman.
Naša je preporuka da pripremite posne čupavce, mnogi su se oduševili ovim desertom.
Srećna slava!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način