Za njihovu je pripremu potrebno samo 4 sastojka: pšenično ili kukuruzno brašno, so, masnoća i voda što ih čini i vrlo jeftinom hranom kada ih pripremate u kućnoj radinosti.

Za pripremu 12 tortilja potrebno je:

U posudu za mešanje prosejte 450 g glatkog brašna i 1 kašičicu soli, a zatim u brašno razmrvite 85 g biljne masti tako da dobijete smesu sličnu finim hlebnim mrvicama.

Postupno umešajte 225 ml vruće vode kako biste dobili mekano, savitljivo testo. Smesu mesite na dobro pobrašnjenoj radnoj površini dok ne dobijete glatko testo koje se više ne lepi, pa je prekrijte vlažnim ubrusom. Zatim je podelite na određen broj kuglica veličine jajeta i kuglice razvaljajte u jako tanak, pravilan krug.

Tortilje slažite jednu na drugu, svaku pospite brašnom da se ne bi zalepile i pokrijte čistim ubrusom. Tortilju pecite na jakoj vatri u tiganju sa debelim dnom. Pecite oko 10 sekundi sa svake strane. Nemojte ih prepeći jer inače neće biti savitljive. Slažite jednu na drugu i držite ih pokrivene dok ne ispečete sve tortilje. Ukoliko želite da napravite više tortilji samo proporcionalno povećajte količinu sastojaka u receptu.

Pogledajte i Po bakinom receptu: Evo kako da napravite domaće tortilje (VIDEO)

Tortilje su baza za pripremu burita, takoa i brojnih drugih jela, pa se odlično slažu sa širokim dijapazonom sastojaka, zavisno od toga šta najviše volite.

Tako ih možete puniti piletinom u kombinaciji sa graškom, kukuruzom, paprikom i paradajzom. I mlevena govedina sa paradajzom je odlična kombinacija, a za autentičan ukus dodajte čili sos.

Tortilje su idealne za vegetarijance jer podnose sve kombinacije povrća, posebno ako se kombinuju sa rendanim sirom i kiselom pavlakom. Ako želite malo drugačiji sendvič slobodno svoj uobičajni hleb zamenite tortiljama koje možete čak puniti i pečenim jajima sa šunkom ili pak popularnom kombinacijom tune i majoneze. Za posebnu hrskavost u tortilja sendvič svakako dodajte zelenu salatu ili seckanu papriku.

Tortilje nisu rezervisane samo za slane ukuse budući da vrlo dobro funkcionišu i u slatkim kombinacijama. Tako ih na primer možete puniti seckanim jabukama sa cimetom i dodatkom šlaga za novu dimenziju dezerta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr