Iako nisu srodne biljke, anis (Pimpinella anisum) i zvezdasti anis (Illicum verum) imaju slična svojstva. Za to je zaslužan hemijski element anetol, koji se pojavljuje u obe biljke te im daje karakterističnu aromu i lekovitost. Anis se već vekovima upotrebljava za olakšavanje probave, nadutosti, podrigivanja i gasova.
Pogledajte i Virak: Čudotvorna biljka za sve ženske probleme
Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Takođe povećava izlučivanje sokova u crevima pa time podstiče rad probavnog sistema. Pospešuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za lečenje bronhitisa, a lekari biljem katkad ga koriste i protiv astme. Semenke anisa u narodnoj se medicini vekovima koriste za olakšavanje porođaja, podsticanje stvaranja majčinog mleka kao i za regulisanje menstruacije. Mlevene anisove semenke mešale su se s rendanom šargarepom kad bi se kod dece pojavile gliste.
Pogledajte i Namirnice koje ne izazivaju nadutost stomaka
Semenke anisa treba zdrobiti neposredno pre upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci. Takođe je na glasu kao afrodizijak koji deluje i na muškarce i na žene. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki uzo i francuski pernod.
Takođe se često upotrebljava za začinjavanje hleba, kolača i poslastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.
U spoljnoj upotrebi nerazređeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za lečenje svraba. Zvezdasti anis takođe poseduje estrogenski učinak, dakle izaziva menstruaciju, olakšava porođaj i podstiče izlučivanje majčinog mleka.
Pogledajte i Čajevi koji leče
Japanski i indijski naučnici otkrili su da zvezdasti anis učinkovito deluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti blagotvoran u borbi protiv infekcija. Za pripremu čaja kašičicu zdrobljenih semenki anisa stavite u šolju kipuće vode (za decu samo pola kašičice anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procedite. Ukoliko ga pijete kao lek za bolesti disajnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuvati i u mleku. Čaj se pije od dva do tri puta na dan, nakon jela.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: 24sata.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem