Čuveni srpski mlečni proizvod-kajmak od kravljeg mleka na području Kraljeva je jedan od najkvalitetniji u Srbiji, a selo odakle se proslavio ovaj kremasti mlečni proizvod je Stubal na samo nekoliko kilometara od Kraljeva. Svojstvenog, kremastog, izuzetnog ukusa, ovaj beli mrs iz kraljevačkog kraja je proslavljen u celom svetu. On se ovde sprema po recepturi staroj preko 100 godina, jer oduvek predstavlja najrasprostranjeniji proizvod u domaćinstvu, koji je neizostavan u mnogim specijalitetima.
Za sve one, koji se nađu među mnogobrojnim prodavcima ovog srpskog brenda, evo i saveta kako da prepoznaju pravi, kvalitetan kajmak.
Kvalitetan kajmak, bez margarina ili drugih „dodataka“, što neki rade, najlakše je prepoznati - prstima. Stavite mrvicu kajmaka između palca i kažiprsta i protrljajte dvadesetak sekundi: ako se kajmak istopi ne ostavljajući ništa na prstima osim masnoće, pravi je! Kajmak se, inače, topi već na temperaturi tela, a margarinu treba znatno više zagrevanja, pa prilikom trljanja ostaju zrnca među prstima.
- Od 100 litara mleka dobija se četiri do šest kilograma kajmaka, ali ostaje i oko 80 litara mleka za - sirenje.
- Dok je u mleku 87 odsto vode i samo 13 odsto suvih materija, kajmak ima 65 odsto suvih materija i 35 odsto vode.
- Najlepši je mlad kajmak i to onaj od pet dana, kad se so (oko dva odsto) rastvori.
- Dobar mlad kajmak je bledožute boje. Što je žući, to je masniji.
- Mlad kajmak može da se čuva 12 dana, na temperaturi od 4 do 8 stepeni, a stari i do dva meseca.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: srbijuvolimo.rs
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta