U domaćinstvu koristite previše deterdženata i hemijskih sredstava za čišćenje i time i ugrožavate zdravlje. Zato bi trebalo da svedete na minimum njihovu upotrebu i zamenite ih eko sredstvima iz vaše kuhinje.
Napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite pribor za jelo. Ostavite da stoji pola sata, zatim ga sunđerom istrljajte i osušite krpom. Pribor za jelo opet će dobiti onaj stari sjaj.
Ono na šta treba da obratite pažnju je da je sirće izuzetno jako i može uništiti metal. Da biste to sprečili nemojte preterivati sa sirćetom.
Od velike je pomoći i soda bikarbona. U tom slučaju zagrejte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite posuđe. Ako koristite hladnu vodu, predmete u njoj ostavite nekoliko sati. Starom četkicom za zube uklonite nečistoću sa manje dostupnih delova.
Pogledajte i Kako da očistite escajg bez upotrebe deterdženta
Takođe, u istu svrhu možete koristiti i jestivo ulje i kuhinjsku so. Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube.
Voda u kojoj se kuvao krompir takođe može biti od pomoći. Procedite vodu kroz sito i dodajte malo sirćeta. Potopite escajg pa sunđerom ili mekanom četkom uklonite tragove oksidacije.
Bez obzira koji recept da odaberete, važno je da escajg dobro osušite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Srbijadanas
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom