Beli mirišljavi cvetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i kao sok, čaj, u salatama ili pohovani. Sadrže puno vitamina C, eterična ulja, smole, flavonski gligozid, akacin.

Mada se od bagrema može praviti sirup na isti način kao i od cvetova zove, mi vam predlažemo da probate i sveži sok od bagrema u kome ostaju očuvana sva hranljiva i lekovita svojstva ove biljke.

Pogledajte i Lekovita zova - reguliše probavu, čisti i jača krv, pomaže kod reume...

Postupak je sledeći: Cvetovi bagrema najpre se beru dok se još otvaraju, jer su tada najbogatiji zdravim sastojcima. Ubrane grozdove ređajte u staklene tegle, dok se ne napune. Prokuvajte vodu i ostavite da se ohladi, a zatim napunite tegle vodom, u svaku dodajte sok od jednog limuna, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.

Nakon toga sok procedite i dodajte meda taman toliko da sok bude malo jače sladak, jer se pre služenja razblažuje sa vodom u razmeri 1:1. Od svake tegle dobićete oko pola litre čistog soka, što znači da prilikom mešanja sa vodom dobijate 1 litar soka po tegli. Sok treba piti odmah, a do upotrebe ga čuvajte u frižideru, najviše nekoliko nedelja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: detinjarije.com