Svaki put kada sednete za sto u restoranu vi ste samo još jedna od nekoliko stotina ili hiljada osoba koja je ručala na tom istom mestu. Posuđe je naravno vrlo čisto, ali ostale stvari s kojima ste u dodiru su vrlo retko tako pažljivo oprane. Evo o kojim stvarima i predmetima je reč.

Led

Istraživanje američkih restorana brze hrane pokazalo je kako većina leda iz aparata (oko 70%) sadrži više bakterija nego voda u WC šolji.

Pogledajte i Šta se krije u kockici leda

Kvake

Kvake na unutrašnjim vratima čiste se redovno, ali budući da ih veliki broj ljudi koristi do kraja dana obično su opet prljave i pune bakterija. O kvakama na ulaznim vratima možda nema potrebne dodatno govoriti…

Posudice za so i biber

Predmeti koji se stalno nalaze na stolovima, kao što su posudice za so i biber, čačkalice, bočice s uljem i sirćetomi slično, tokom dana na sebi skupe popriličan broj bakterija. Da li ste primetili kako su ponekad i lepljive?

Pogledajte i Ovo nikako ne smete raditi u restoranima u inostranstvu!

Kriške limuna

Limuni koji plutaju u vašim čašama s pićem najverovatnije nisu oprani pre nego što su isečeni na kriške. Takođe, pre nego što ih je konobar ubacio u vašu čašu (rukom!) velika je šansa i da su stajali iseckani veći deo dana.

Meni

Čišćenju menija se retko pridaje velika pozornost, pogotovo ako su izrađeni od papira. Uz spisak hrane i pića, na jednom se meniju u proseku nalazi i oko 185.000 bakterija.

Ovo su najprljaviji predmeti u svakom restoranu
Profimedia/Shutterstock attachment-restoran

Hvataljke za hleb i salatu

Retko se zamenjuju tokom radnog dana, a diraju ih doslovno svi koji se približe hlebu ili baru sa salatama. Prljave su otprilike koliko i ručica za puštanje vode u WC-u.

Stolovi

Stolovi su uvek prebrisani između mušterija, ali krpe koje se u tom slučaju koriste uglavnom su stare i samo šire prljavštinu. Ako vam komad hrane ikada dotakne sto, zaboravite na njega.

Pogledajte i Ovo su najprljaviji predmeti koje koristimo u kuhinji!

WC šolja

Iako se WC šolje obično redovno čiste, iz očiglednih razloga i dalje nisu nešto što ćete poželeti da dirate rukama. Jedno je istraživanje pokazalo kako u WC šolji živi oko 3,2 miliona bakterija.

Podovi u toaletu

Otkriveno je kako podovi u toaletima sadrže oko 2 miliona bakterija po kvadatnom centimetru!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/