Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 zanimljivisti o vodi koje niste znali

Tečnost koja život znači, održava našu kožu i kosu lepom i dar je za svaki organizam, njeno veličanstvo VODA

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. VODA JE BLAGO ZBOG KOJEG SE RATUJE

Danas je 70 posto teritorija Zemlje pokriveno vodom. Međutim, od te vode se može piti tek jedan posto. Iz godine u godinu problem pristupa vodenim resursima postaje sve zaoštreniji. U poslednjih 50 godina u svetu se dogodilo čak 507 sukoba zbog vode, od kojih je 21 prerastao u rat.

Pogledajte i 6 načina da vodom očistite BAŠ SVE u domaćinstvu

2. VRUĆA VODA SE ZALEDI BRŽE NEGO HLADNA

Koja će se voda brže zalediti – topla ili hladna? Ako razmišljamo logički, pretpostavićemo da će se pre zalediti hladna. Međutim, istraživanja su pokazala da se upravo vruća voda zaledi pre od hladne. Preciznog odgovora na pitanje zašto je to tako, za sada nema. Moguće je da je stvar u razlici u ponovnom hlađenju, isparavanju, formiranju leda, konvekciji, ili je razlog u uticaju razređenih gasova na toplu i hladnu vodu.

3. EKSTRA HLAĐENJE VODE

Svi se dobro sećamo fizike, kada smo učili da se voda smrzava na 0 stepeni. Međutim, postoji i takozvano ekstrahlađenje vode. Takvo svojstvo ima veoma čista voda, bez dodataka. Čak i kada se ohladi ispod 0 stepeni, ostaje u tekućem stanju. Ali i u jednom i u drugom slučaju postoje temperature, pri kojima će voda postati ili led ili para.

4. VODA IMA 19 STANJA

Još iz škole svi znaju da voda ima tri agregatna stanja – tečno, čvrsto i gasovito. Međutim, stručnjaci izdvajaju pet različitih stanja vode u tekućem i čak 14 stanja u zaleđenom obliku.

Pogledajte i: 6 načina da vodom očistite BAŠ SVE u domaćinstvu

5. VODA KAO STAKLO

Prilikom smrzavanja voda će doživeti čudne transformacije. Pri temperaturi od minus 120 stepeni postaje rastezljiva, a pri temperaturi od minus 135 pretvara se u „staklenu“ vodu. „Staklena“ voda je čvrsta stvar u kojoj nema kristalne strukture kao u staklu.

6. VODA JE OSNOVA ŽIVOTA

Voda je osnova života. Sve životinje i biljke sastoje se od vode: životinje od 75 % vode, ribe takođe 75%, meduze od 99 %, krompir od 76 %, jabuke od 85%, paradajz od 90%, krastavci od 95, lubenice od 96 %. Čovek se takođe sastoji od vode - 86 % vode u telu novorođene bebe i do 50 % kod starijih ljudi.

attachment-voda
Izvor: Profimedia/Shutterstock

7. VODA JE IZVOR ŽIVOTA ALI I BOLESTI

Voda ne sa.hrmo da daruje život nego ga može i uzeti. Čak 85 posto svih obolenja u svetu prenosi se putem vode. Svake godine 25 miliona ljudi umire od tih bolesti.

8. ČOVEK BEZ VODE UMIRE

Ukoliko čovek izgubi dva posto vode od celokupne mase svog tela, kod njega se javlja snažna žeđ. Ako se postotak gubitka vode poveća do 10, čovek počinje halucinirati. A pri gubitku 12 posto ne može se oporaviti bez hitne pomoći lekara. Pri gubitku 20 posto vode čovek umire. Zanimljivo je da je potreba za vodom na drugom mestu, posle kiseonika. Bez jela čovek može živeti šest nedelja, a bez vode tek od 5 do 7 dana. Stoga ne čudi podatak da tokom života čovek popije otprilike 35 tona vode.

Pogledajte i Evo šta se dešava u telu ako pijete vodu sa sodom bikarbonom 

9. NAJSKUPLJA VODA

Voda može biti besplatna, a može biti vrlo skupa. Najskuplja voda na svetu prodaje se u Los Angelesu. Tamo neki proizvođači pakuju dragocenu tečnost u boce sa lažnim dijamantima „Swarovski“. Litra takve vode košta 90 dolara.

10. POSTOJI I VODA KOJA GORI

Jeste li znali da postoji i opasna voda. Na primer, u Azerbejdžanu postoji voda u kojoj ima mnogo metana i zato može da gori. A na Siciliji u jednom od jezera postoje podvodni izvori kiseline koji truju svu vodu u tom jezeru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: vvk.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti