Blitva je lisnato zeleno povrće koje na prvi pogled možete zameniti sa spanaćem. Mnogi na pijacama i ne obraćaju pažnju na ovo povrće, a trebalo bi, jer je zaista korisno za organizam, a i lako se sprema.
Kada konzumiramo blitvu mi u organizam unosimo značajne količine vitamina K koji je poznat po tome što sprečava delovanje stanica koje razaraju kosti. Zanimljiva činjenica je da se vitamin K pod uticajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.
U blitvi pronalazimo značajne količine beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ako znamo kako deluje beta karoten, odnosno vitamin A, onda lako možemo zaključiti da nam blitva pomaže u očuvanju vida. Osim toga, vitamin A je dobar, jer pomaže i u zaštititi od oksidativnih oštećenja u organizmu koji mogu dovesti do raka.
Pročitajte i: Zbog čega je blitva dobra za naše zdravlje
Blitva nije dobra samo za naše oči, odnosno vid. U ovom zelenom lišću možemo pronaći i spojeve koji povoljno utiču u slučaju visokog krvnog pritiska. Osim toga, ti isti spojevi svojim delovanjem čuvaju naš kardiovaskularni sistem zdravim, reduciraju štetno delovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno delovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.
List blitve se koristi slično kao i spanać. Tačnije, kuvamo je sa krompirom i začinimo na razne načine. Dok je još mlada, blitva se može konzumirati sirova, kao salata, ili neki zdravi zeleni sok.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
izvor: cure.ba
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem