Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da napravite domaći začin za jelo bez pojačivača ukusa (RECEPT)

Ako želite da svojoj porodici kuvate zdrave obroke u kojima neće biti štetnih sastojaka, evo načina da pripremite ukusnu i zdravu mešavinu začina za sva vaša omiljena jela.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Svakodnevno se može čuti preporuka lekara da se kupovni biljni začin i drugi dodaci izbegavaju, jer su puni soli i drugih sumnjivih sastojaka. 

Da bismo bili sigurni šta je to što svakog dana dodajemo u obroke koje pripremamo našim najdražima najbolje je da se malo potrudimo i sami napravimo taj famozni začin. Za njegovu pripremu je potrebno strpljenje, vreme i dosta povrća. A dobro bi došla i muška ruka, jer je povrće potrebno samleti kroz mašinu za mlevenje mesa. 

Pročitajte još i: Domaći začin

Količina povrća zavisi od toga koliko kuvate i kako taj začin koristite, pa je potrebno pre nego što krenete da pravite da količinu povrća prilagodite svojim potrebama. 

Sastojci:

1 kg šargarepe

1 kg crvene paprike

1 kg celera i peršuna

1 kg crvenog luka

1 kg soli

veza peršunovog lista

veza celerovog lista

Napomena: mere su za očišćeno povrće.

Priprema:

Svo povrće očistite i izmerite, kako biste znali koju količinu soli da stavite. Na 4 kg povrća ide 1 kg soli. Stavljajte povrće u hladnu vodu dok sve ne završite.

Očišćeno povrće još jednom dobro operite, pa stavite opet u hladnu vodu, prethodno presecajući na manje komade. Listove takođe dobro operite.

attachment-povrcke
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Veličinu komada ocenite u odnosu na veličinu koja prolazi u mašini za mlevenje mesa.

Dakle, namontirajte mašinu za mlevenje mesa i uzimajući mešano povrće – malo od ovog, malo od onog, uz dodavanje listova peršuna, celera i selena, sameljite svo povrće.

Samleveno povrće promešajte i dodajte so, pa ponovo promešajte i ostavite da stoji preko noći. Povremeno promešajte začin za jelo.

Sutradan stavite pripremljeni začin za jelo u staklene tegle i zatvorite metalnim zatvaračem, pa u špajz. Kada otvorite neku teglu, možete je držati u frižideru, čisto da biste bili sigurni da joj se ništa neće desiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: kuvajmo-blogovski.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti