Svakodnevno se može čuti preporuka lekara da se kupovni biljni začin i drugi dodaci izbegavaju, jer su puni soli i drugih sumnjivih sastojaka.
Da bismo bili sigurni šta je to što svakog dana dodajemo u obroke koje pripremamo našim najdražima najbolje je da se malo potrudimo i sami napravimo taj famozni začin. Za njegovu pripremu je potrebno strpljenje, vreme i dosta povrća. A dobro bi došla i muška ruka, jer je povrće potrebno samleti kroz mašinu za mlevenje mesa.
Pročitajte još i: Domaći začin
Količina povrća zavisi od toga koliko kuvate i kako taj začin koristite, pa je potrebno pre nego što krenete da pravite da količinu povrća prilagodite svojim potrebama.
Sastojci:
1 kg šargarepe
1 kg crvene paprike
1 kg celera i peršuna
1 kg crvenog luka
1 kg soli
veza peršunovog lista
veza celerovog lista
Napomena: mere su za očišćeno povrće.
Priprema:
Svo povrće očistite i izmerite, kako biste znali koju količinu soli da stavite. Na 4 kg povrća ide 1 kg soli. Stavljajte povrće u hladnu vodu dok sve ne završite.
Očišćeno povrće još jednom dobro operite, pa stavite opet u hladnu vodu, prethodno presecajući na manje komade. Listove takođe dobro operite.
Veličinu komada ocenite u odnosu na veličinu koja prolazi u mašini za mlevenje mesa.
Dakle, namontirajte mašinu za mlevenje mesa i uzimajući mešano povrće – malo od ovog, malo od onog, uz dodavanje listova peršuna, celera i selena, sameljite svo povrće.
Samleveno povrće promešajte i dodajte so, pa ponovo promešajte i ostavite da stoji preko noći. Povremeno promešajte začin za jelo.
Sutradan stavite pripremljeni začin za jelo u staklene tegle i zatvorite metalnim zatvaračem, pa u špajz. Kada otvorite neku teglu, možete je držati u frižideru, čisto da biste bili sigurni da joj se ništa neće desiti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: kuvajmo-blogovski.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus