O blagodetima koje ljudskom organizmu donosi kvalitetna čokolada govori istraživanje sprovedeno na 25.000 ispitanika koji su dnevno jeli 100 grama visokokvalitetne čokolade. Tada je pokazano da su te osobe znatno smanjile rizik od srčanih bolesti i udara. 

Veća gorčina, veći kvalitet 

Termin 'tamno' za čokoladu nije regulisala svetska prehrambena administracija, zato se čokolada može nazivati tamnom čak i kad to nije. Iz zdravstvene perspektive, prilikom kupovine tamne čokolade, za razliku od mlečne ili bele čokolade, dobijate veću koncentraciju flavonoida i polifenola – antioksidansa koji se bore sa slobodnim radikalima povezanih s bolešću. Zanimljivo je da se pokazalo kako tamna čokolada sadrži znatno više antioksidansa od borovnica. Zato čitajte deklaracije i birajte one s visokim procentom kakaoa, a da biste iskoristili zdravstvene dobrobiti čokolade, odlučite se za onu koja u sebi sadrži 70 odsto kakaoa. 

Pogledajte i Jabuka i čokolada za zdravo srce

Kakao puter 

Dobra masnoća u kvalitetnoj čokoladi zove se kakao puter i on je izvor stearinske kiseline koja je dobra za srce. Izbegavajte lažne čokoladne proizvode koje proizvođači pokušavaju da vam podmetnu kao prave. Proizvodi kojima na listi sastojaka stoji natpis 'delimično hidrogenisano' jesu oni koje treba da izbegavate. Ove trans masti direktno su povezane s bolestima srca. 

Birajte manja pakovanja 

Većina ljudi može da priušti malo dnevno uživanje u tamnoj čokoladi. Naime, nakon što su žene sa istorijom srčanih udara nedeljno jele jedan do dva obroka od kvalitetne čokolade, pokazalo se da su smanjile rizik od hospitalizacije zbog zastoja rada srca za 32 odsto u odnosu na one koji su nedeljama konzumirali određene količine slatkiša, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Heart Circulation". 

Po pitanju čokolade preporučuje se izbegavanje prekomerne količine tako što ćete birati pojedinačno umotane čokolade. Čin skidanja omota s čokolade će vas usporiti i dati vašim hormonima sitosti dovoljno vremena da registruju zadovoljstvo. Kako se navodi u jednoj studiji objavljenoj u časopisu "Appetite", ljudi u proseku konzumiraju 41 odsto manje kalorija kad žele da jedu umotane grickalice. 

Pročitajte i Čokoladni kolač bez brašna

Manje je više 

Kako biste napravili čokoladu potreban vam je kakao, kakao-puter, šećer, a nekad i vanila. Ipak, brojnim proizvođačima čokolada to nije dovoljno. Zbog očigledne navike proizvođača koja uključuje punjenje čokolada dodatnim sastojcima, takve tipove čokoladnih poslastica pokušajte izbeći birajući marke proizvođača koji koriste čiste sastojke. 

Dodatak bobica i orašastih plodova 

Čaroban proces koji čokolada čini za zdravlje ne počinje u ustima, već u debelom crevu. Novo istraživanje čokoladi pripisuje precizne zdravstvene blagodeti. Kombinujući čokoladu s čvrstim vlaknima koja se nalaze u orašastom i bobičastom voću vi ćete podstaći zdravstvene prednosti čokolade.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: tportal