Ishrana
Kupus, svež ili kiseo, izuzetno je značajan deo zimske ishrane našeg regiona. Relativno jeftin u odnosu na drugo povrće, kupus je izuzetno hranljiv i ima blagotvorno dejstvo na zdravlje čoveka. Kupus spada u grupu krstašica ili kupusnjača, kao i kelj, brokoli i karfiol. Boja mu varira od bele, zelene, crvene do ljubičaste.
Značaj i sadržaj
Kupus je nisko kalorijsko povrće izuzetno bogato hranljivim materijama poput vitamina, minerala, antioksidanata i biljnih vlakana.
Kalijum koga ima mnogo u kupusu, pomaže održavanje normalnog krvnog pritiska. Vitamin U koji se u značajnoj količini nalazi u kupusu, koristi se u terapiji gastritisa i ulkusa na želudcu i duodeunumu. Takođe u kupusu značajno je zastupljen vitamin K, važan u procesu zgrušavanja krvi
Moćni antioksidanti koje sadrži, potpomažu smanjenje upalnih procesa. Jedan od njih, vitamin C je potreban za mnoge funkcije ljudskog organizma. Crveni kupus ga sadrži u većem procentu i šolja od 90g zadovoljava 85% od dnevnog unosa C vitamina. Još jedan od antioksidanata koji se nalazi u kupusu antocianin, smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Kupus sadrži nesvarljiva biljna vlakna koja održavaju dobro zdravlje digestivnog trakta, hraneći dobre bakterije. Kupus je dobar izvor rastvorljivih vlakana i biljnih sterola, koji utiču na smanjenje LDL holesterola.
Pogledajte i Slatki kupus za početnike korak po korak (FOTO)
Izbor, čuvanje i priprema
Birajte kupus koji je težak za svoju veličinu. Listovi treba da su čvrsti i “slepljeni” jedan za drugi. Odvajanje listova odražava starost kupusa. Može da se čuva u frižideru do dve nedelje.
Kupus može da se jede sirov, ukiseljen ili da se priprema na pari, barenjem, dinstanjem, pečenjem ili punjenjem.
Miris sulfora koji se povezuje sa kupusom se razvija kada se prekuva. Što se duže kuva, stvara se jači neprijatan miris.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: najboljamamanasvetu.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus