Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto treba češće da jedete kupus

U bilo kom svom obliku kupus zauzima često svoje mesto na našim trpezama. Koristimo ga svežeg, za salata, za zimnicu. Evo zašto je dobro da ga što češće konzumiramo.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ishrana

Kupus, svež ili kiseo, izuzetno je značajan deo zimske ishrane našeg regiona. Relativno jeftin u odnosu na drugo povrće, kupus je izuzetno hranljiv i ima blagotvorno dejstvo na zdravlje čoveka. Kupus spada u grupu krstašica ili kupusnjača, kao i kelj, brokoli i karfiol. Boja mu varira od bele, zelene, crvene do ljubičaste.

Značaj i sadržaj

Kupus je nisko kalorijsko povrće izuzetno bogato hranljivim materijama poput vitamina, minerala, antioksidanata i biljnih vlakana.

Kalijum koga ima mnogo u kupusu, pomaže održavanje normalnog krvnog pritiska. Vitamin U koji se u značajnoj količini nalazi u kupusu, koristi se u terapiji gastritisa i ulkusa na želudcu i duodeunumu. Takođe u kupusu značajno je zastupljen vitamin K, važan u procesu zgrušavanja krvi

Moćni antioksidanti koje sadrži, potpomažu smanjenje upalnih procesa. Jedan od njih, vitamin C je potreban za mnoge funkcije ljudskog organizma. Crveni kupus ga sadrži u većem procentu i šolja od 90g zadovoljava 85% od dnevnog unosa C vitamina. Još jedan od antioksidanata koji se nalazi u kupusu antocianin, smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Kupus sadrži nesvarljiva biljna vlakna koja održavaju dobro zdravlje digestivnog trakta, hraneći dobre bakterije. Kupus je dobar izvor rastvorljivih vlakana i biljnih sterola, koji utiču na smanjenje LDL holesterola.

Pogledajte i Slatki kupus za početnike korak po korak (FOTO)

Izbor, čuvanje i priprema

Birajte kupus koji je težak za svoju veličinu. Listovi treba da su čvrsti i “slepljeni” jedan za drugi. Odvajanje listova odražava starost kupusa. Može da se čuva u frižideru do dve nedelje.

Kupus može da se jede sirov, ukiseljen ili da se priprema na pari, barenjem, dinstanjem, pečenjem ili punjenjem.

Miris sulfora koji se povezuje sa kupusom se razvija kada se prekuva. Što se duže kuva, stvara se jači neprijatan miris.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti