Leti bi trebalo jesti što laganija i malo slanija jela prvenstveno zbog elektrolita u telu, jer gubimo više tečnosti nego u drugim godišnjim dobima. Iz tog razloga preporučuju se lagana i brza jela puna minerala i skroba kako bi organizam lakše vario hranu.
Riba i lagana hrana svakako je najbolji izbor za vreme letnjih vrućina dok se onima koji preferiraju meso savetuje da ga kombinuju s mnogo povrća.
Osveženje možete pronaći u ceđenim sokovima od cvekle, šargarepe, celera i svega čime nas priroda okružuje.
Varivo od graška
Sastojci:
600 g mladog graška
300 g šargarepe
1 glavica luka
1 kašičica mlevene paprike
1 kašika brašna
1 veza mirođije
2 kašike ulja
1 l juneće supe (može i vode)
mešavina začina, biber
Priprema
1. Luk i šargarepu iseći na kockice, mirođiju sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti luk, dodati šargarepu, pa dinstati uz povremeno dolivanje supe po potrebi dok šargarepa ne omekša.
3. U omekšalu šargarepu dodati grašak, te nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje supe.
4. Kada grašak i šargarepa omekšaju, dodati mirođiju, mlevenu papriku i začiniti po ukusu.
5. Brašno razmutiti sa malo vode i umešati u varivo pred kraj kuvanja. Zatim nastaviti sa kuvanjem uz povremeno mešanje dok se ne dobije željena gustina.
Pročitajte i: Lagane i osvežavajuće poslastice za vrele letnje dane
Varivo od paprike i paradajza
Sastojci:
500 g paradajza
500 g paprike babure
1 velika glavica luka
100 g dimnjene piletine
1 kašičica mlevene paprike
5 kašika ulja
mešavina začina, biber
Priprema
1. Paradajz oprati i iseći na kockice, papriku prepoloviti i očistiti od semena, te iseći na rezance. Luk sitno iseckati, a slaninu iseći na štapiće.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast, a potom dodati papriku i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok ne omekša.
3. U omekšalu papriku dodati paradajz te nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju.
4. Pred kraj kuvanja dodati mlevenu papriku i začiniti po ukusu.
Pročitajte i: 5 recepata za domaći sladoled
Ćušpajz od šargarepe
Sastojci:
1,5 kg šargarepe
2 dl mleka
100 g putera
1 dl neutralne pavlake
1 kašika gustina
1 kašičica šećera
mešavina začina
Priprema
1. Šargarepu oljuštiti te iseći na kolutove.
2. Na puteru propržiti šargarepu, sipati malo vode i dinstati je dok ne omekša.
3. U omekšalu šargarepu sipati mleko i neutralnu pavlaku, dodati šećer i začiniti po ukusu
4. Potom posuti gustinom i kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se masa ne zgusne.
Pročitajte i: 7 recepata za torte koje se ne peku
Varivo sa tikvicama
Sastojci:
1 kg mladih tikvica
1 glavica luka
1 veza mirođije
3 dl juneće supe
2 dl biljne pavlake
2 kašika ulja
1 kašike brašna
mešavina začina
Priprema
1. Tikvice oguliti te iseći na kocke, mirođiju i luk sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast a zatim dodati tikvice i dinstati uz povremeno dolivanje supe dok ne omekšaju.
3. Dinstane tikvice začiniti po ukusu, dodati mirođiju i biljnu pavlaku, te posuti sa malo brašna i kratko prokuvati kako bi se masa zgusnula.
Šaran u slanini
Sastojci:
8 šnicli šarana srednje veličine
130 g listova dimljene slanine
1 kg krompira
1 crni luk
500 g paradajza
2 paprike
1 dl mleka
2 žumanceta
1,5 dl supe od povrća
0,5 dl ulja
vegeta, biber
Priprema
1. Krompir iseći na kolutove, a papriku, luk i paradajz na kocke. Šnicle uviti u listove dimljene slanine.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti krompir, papriku, paradajz i luk, te začiniti po ukusu.
3. Vatrostalnu posudu nauljiti, dno prekriti mešanim povrćem a odgore poslagati šnicle uvijene u slaninu, sve zaliti supom, prekriti folijom i staviti u zagrejanu rernu da se peče dok ne omekša.
4. Pred kraj pečenja skinuti foliju, zaliti mešavinom mleka i žumanaca te vratiti u rernu da se zapeče.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: posaljirecept.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom