Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 5 LAGANIH LETNJIH JELA koja se brzo i lako spremaju (RECEPTI)

Kad je naše telo izloženo visokim temperaturama ne bismo trebali mnogo da ga opterećujemo varenjem teške hrane. Evo koja su to lagana jela koja se preporučuju u toplim letnjim mesecima.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Leti bi trebalo jesti što laganija i malo slanija jela prvenstveno zbog elektrolita u telu, jer gubimo više tečnosti nego u drugim godišnjim dobima. Iz tog razloga preporučuju se lagana i brza jela puna minerala i skroba kako bi organizam lakše vario hranu.

Riba i lagana hrana svakako je najbolji izbor za vreme letnjih vrućina dok se onima koji preferiraju meso savetuje da ga kombinuju s mnogo povrća.

Osveženje možete pronaći u ceđenim sokovima od cvekle, šargarepe, celera i svega čime nas priroda okružuje.

Varivo od graška

Sastojci:

600 g mladog graška

300 g šargarepe

1 glavica luka

1 kašičica mlevene paprike

1 kašika brašna

1 veza mirođije

2 kašike ulja

1 l juneće supe (može i vode)

mešavina začina, biber

Priprema

1. Luk i šargarepu iseći na kockice, mirođiju sitno iseckati.

2. Na malo ulja propržiti luk, dodati šargarepu, pa dinstati uz povremeno dolivanje supe po potrebi dok šargarepa ne omekša.

3. U omekšalu šargarepu dodati grašak, te nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje supe.

4. Kada grašak i šargarepa omekšaju, dodati mirođiju, mlevenu papriku i začiniti po ukusu.

5. Brašno razmutiti sa malo vode i umešati u varivo pred kraj kuvanja. Zatim nastaviti sa kuvanjem uz povremeno mešanje dok se ne dobije željena gustina.

Pročitajte i: Lagane i osvežavajuće poslastice za vrele letnje dane

Varivo od paprike i paradajza

Sastojci:

500 g paradajza

500 g paprike babure

1 velika glavica luka

100 g dimnjene piletine

1 kašičica mlevene paprike

5 kašika ulja

mešavina začina, biber 

Priprema

1. Paradajz oprati i iseći na kockice, papriku prepoloviti i očistiti od semena, te iseći na rezance. Luk sitno iseckati, a slaninu iseći na štapiće.

2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast, a potom dodati papriku i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok ne omekša.

3. U omekšalu papriku dodati paradajz te nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju.

4. Pred kraj kuvanja dodati mlevenu papriku i začiniti po ukusu.

Pročitajte i: 5 recepata za domaći sladoled

Ćušpajz od šargarepe

Sastojci:

1,5 kg šargarepe

2 dl mleka

100 g putera

1 dl neutralne pavlake

1 kašika gustina

1 kašičica šećera

mešavina začina

Priprema

1. Šargarepu oljuštiti te iseći na kolutove.

2. Na puteru propržiti šargarepu, sipati malo vode i dinstati je dok ne omekša.

3. U omekšalu šargarepu sipati mleko i neutralnu pavlaku, dodati šećer i začiniti po ukusu

4. Potom posuti gustinom i kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se masa ne zgusne.

Pročitajte i: 7 recepata za torte koje se ne peku

Varivo sa tikvicama

Sastojci:

1 kg mladih tikvica

1 glavica luka

1 veza mirođije

3 dl juneće supe

2 dl biljne pavlake

2 kašika ulja

1 kašike brašna

mešavina začina

attachment-tikvice_2
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Priprema

1. Tikvice oguliti te iseći na kocke, mirođiju i luk sitno iseckati.

2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast a zatim dodati tikvice i dinstati uz povremeno dolivanje supe dok ne omekšaju.

3. Dinstane tikvice začiniti po ukusu, dodati mirođiju i biljnu pavlaku, te posuti sa malo brašna i kratko prokuvati kako bi se masa zgusnula.

Šaran u slanini

Sastojci:

8 šnicli šarana srednje veličine

130 g listova dimljene slanine

1 kg krompira

1 crni luk

500 g paradajza

2 paprike

1 dl mleka

2 žumanceta

1,5 dl supe od povrća

0,5 dl ulja

vegeta, biber

Priprema

1. Krompir iseći na kolutove, a papriku, luk i paradajz na kocke. Šnicle uviti u listove dimljene slanine.

2. U odgovarajućoj posudi sjediniti krompir, papriku, paradajz i luk, te začiniti po ukusu.

3. Vatrostalnu posudu nauljiti, dno prekriti mešanim povrćem a odgore poslagati šnicle uvijene u slaninu, sve zaliti supom, prekriti folijom i staviti u zagrejanu rernu da se peče dok ne omekša.

4. Pred kraj pečenja skinuti foliju, zaliti mešavinom mleka i žumanaca te vratiti u rernu da se zapeče.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: posaljirecept.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti