Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.

Uglavnom slatke, sočne i blagog ukusa, a tekstura im je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima najbolja lekovita svojstva. Prisutne su tokom cele godine, a najbolje su od kraja jula do početka februara.

Nutritivna vrednost

Odličan izvor topljivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Takođe su bogat izvor bakra, fosfora i kalijuma, a u manjim količinama sadrže kalcijum, hlor, gvožđe, magnezijum, natrijum i sumpor.

Pogledajte i Kruške u službi čuvara zdravlja vašeg srca

Prednosti za zdravlje

Kruške su hipoalargeno voće koje je puno vlakana, a retko izaziva alergijske reakcije. Sok od kruške je odličan za novorođenčad jer je blagog ukusa, a veoma zdrav. Pomažu i kod sledećih stanja:

Krvni pritisak

Sadrže antioksidativna i antikancerogena jedinjenja koja sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska i srčanog udara.

Rak

Visok nivo vitamina C i bakra će smanjiti nivo slobodnih radikala u telu i na taj način sprečiti oštećenja ćelija.

Pogledajte i Kruška - sve zdravstvene prednosti ove voćke

Holesterol

Kruške su bogate pektinom, koji efektno smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola.

Probavni trakt

Topljiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu da pomognu u sprečavanju nastanka raka debelog creva.

Zatvor

Pektin je diuretik i ima blago laksativno delovanje, što će podstaći rad creva i omogućiti pravilno varenje hrane.

Pogledajte i Evo zbog čega treba češće da jedete kruške

Energija

Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze, koje prilično brzo podižu nivo energije.

Temperatura

Najbolji način da smanjite telesnu temperaturu jeste da popijete veliku čašu sveže isceđenog soka od kruške.

Imunitet

Antioksidativno delovanje kruške će ojačati vaš imunitet. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, pogotovo kada je sezona gripa i prehlada.

Upale

Kruška ima protivupalno delovanje i pomaže kod oslobađanja od bola uzrokovanog upalnim procesima.

Osteoporoza

Kruške sadrže visok nivo bora, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum i na taj način sprečavaju nastanak osteoporoze.

Saveti za konzumaciju i čuvanje kruške

- Odaberite čvrste kruške tamnije boje

- Pustite da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju

- Jednom kada krušku oljuštite, ona može da stoji nekoliko dana

- Kruške čuvajte dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, beli luk, kiseli kupus) jer one vrlo lako mogu da poprime te mirise, zbog čega im se menja i ukus

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: centarzdravlja.hr