Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.
Uglavnom slatke, sočne i blagog ukusa, a tekstura im je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima najbolja lekovita svojstva. Prisutne su tokom cele godine, a najbolje su od kraja jula do početka februara.
Nutritivna vrednost
Odličan izvor topljivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Takođe su bogat izvor bakra, fosfora i kalijuma, a u manjim količinama sadrže kalcijum, hlor, gvožđe, magnezijum, natrijum i sumpor.
Pogledajte i Kruške u službi čuvara zdravlja vašeg srca
Prednosti za zdravlje
Kruške su hipoalargeno voće koje je puno vlakana, a retko izaziva alergijske reakcije. Sok od kruške je odličan za novorođenčad jer je blagog ukusa, a veoma zdrav. Pomažu i kod sledećih stanja:
Krvni pritisak
Sadrže antioksidativna i antikancerogena jedinjenja koja sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska i srčanog udara.
Rak
Visok nivo vitamina C i bakra će smanjiti nivo slobodnih radikala u telu i na taj način sprečiti oštećenja ćelija.
Pogledajte i Kruška - sve zdravstvene prednosti ove voćke
Holesterol
Kruške su bogate pektinom, koji efektno smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola.
Probavni trakt
Topljiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu da pomognu u sprečavanju nastanka raka debelog creva.
Zatvor
Pektin je diuretik i ima blago laksativno delovanje, što će podstaći rad creva i omogućiti pravilno varenje hrane.
Pogledajte i Evo zbog čega treba češće da jedete kruške
Energija
Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze, koje prilično brzo podižu nivo energije.
Temperatura
Najbolji način da smanjite telesnu temperaturu jeste da popijete veliku čašu sveže isceđenog soka od kruške.
Imunitet
Antioksidativno delovanje kruške će ojačati vaš imunitet. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, pogotovo kada je sezona gripa i prehlada.
Upale
Kruška ima protivupalno delovanje i pomaže kod oslobađanja od bola uzrokovanog upalnim procesima.
Osteoporoza
Kruške sadrže visok nivo bora, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum i na taj način sprečavaju nastanak osteoporoze.
Saveti za konzumaciju i čuvanje kruške
- Odaberite čvrste kruške tamnije boje
- Pustite da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju
- Jednom kada krušku oljuštite, ona može da stoji nekoliko dana
- Kruške čuvajte dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, beli luk, kiseli kupus) jer one vrlo lako mogu da poprime te mirise, zbog čega im se menja i ukus
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: centarzdravlja.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem