Kruške su pre svega prepune nutrijenata i hranljivih vrednosti. Takođe su odličan izvor vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C, E , folnu kiselinu. Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a pored toga povoljno utiču i na mnoge vitalne organe.
1) Srce
Kruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svetu. Samo jedna kruška dnevno može da vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali takođe održava krvni pritisak i normalizuje nivo lošeg holesterola.
Pogledajte i Jabuke i kruške za zdrava pluća
2) Mozak
Kruška povoljno utiče na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i takođe pospešuje mentalnu sngu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze koje pomažu u održavanju energije tokom celog dana.
3) Dijabetes
Kruške pomažu u kontroli dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način sprečavaju visok nivo šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za regulisanje telesne težine jer ima malo kalorija ali bogata je hranljivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimulišu imunitet.
Pogledajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa
4) Oči
Kruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije.
5) Karcinom
Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana kruške sprečavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite ćelije od slobodnih radikala i sadrže kiseline koje sprečavaju nastanak raka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom