Kremaste i osvežavajuće poslastice su idealni letnji slatki zalogaji. Savršeni su za opuštene, rasterećene, ležerne i radosne trenutke sezone koja je pred nama. A i nije ih teško napraviti
Sorbe
Sladoled je nezaobilazno i omiljeno letnje osveženje. Pravi se na razne načine, postoji bezbroj uobičajenih i manje uobičajenih ukusa (vanila, čokolada, karamel, voće, povrće, orašasti plodovi, začinsko bilje…), a tu su i mnoge komplikovanije poslastice sa sladoledom.
Sorbe je ledeni desert na bazi voća koji se pravi od ukuvane vode i šećera s dodatim ukusima (pasirano voće, vino, likeri, čaj). Poreklom je iz Francuske. Sorbeu je slična italijanska granita, ledena poslastica koja se pravi od ukuvane vode i limunovog soka sa šećerom, i koja svoju hrskavost i rastresitost duguje načinu na koji se tečnost zamrzava (tokom procesa zamrzavanja povremeno se sve meša viljuškom). Ukuvanom sirupu se mogu dodati sok od lubenice, pomorandže, jagode, kupine…
Pročitajte i: 5 recepata za domaći sladoled
Sandej
A naziv za bogati, slojeviti desert od sladoleda u čijoj pripremi možete pustiti mašti na volju je sandej (sundae). U velikoj staklenoj čaši slojevi mogu biti – jedna ili više kugli sladoleda, slatki voćni sirup, šlag, trešnje, višnje, razno bobičasto voće, mrvljena čokolada, kikiriki, karamel-sirup… U popularnim zdravim varijantama sandej sadrži slojeve jogurta, crne čokolade, voća.
Parfe
Parfe je klasik francuske poslastičarske tradicije. Na francuskom parfe znači – savršen, a tajna savršenosti je u kuvanju na pari. Osnovni sastojci parfea su šećerni sirup, jaja, slatka pavlaka. Često se obogaćuje ukusima kafe ili čokolade, osnovnom kremu se mogu dodati i pasirano voće ili alkoholni likeri.
Pogledajte i Zdravi i vitki: 3 dijete koje će vas do leta vratiti u formu
Puding, mus
Puding i mus, dve lagane, kremaste poslastice, omiljene su u svim godišnjim dobima, a tokom leta idealne su u svojim voćnim varijantama, ili klasičnim (vanila, čokolada, kafa) u kombinaciji sa svežim sezonskim voćem. U Engleskoj je omiljeni letnji desert divan, raskošan puding nestvarne ljubičaste boje koji se pravi od svih vrsta bobičastog voća.
Prozračni mus svoju strukturu duguje procesu pravljenja – svaki krem koji je u njegovom sastavu pažljivo se i dugo muti. Francuzi koji su osmislili mus posebno cene njegovu čokoladnu verziju.
Hladni kremasti deserti
I najraznolikiji poslastičarski kremovi su čest i omiljen letnji desert. Baršunasti i bogatog ukusa, oni su osnova i za mnoge torte i kolače. U evropskoj poslastičarskoj tradiciji postoji više čuvenih kremova, s dugom tradicijom i širokom primenom.
Engleski krem (kastard), koji se kuva od umućenih šećera, jaja, žumanaca, vanile, nalazi se u mnogim receptima za torte i kolače. U Francuskoj i Engleskoj kastard je slatko punjenje u brojnim vrstama kolača, u zemljama Srednje Evrope je osnovni sastojak kremšnita (krempita). U Italiji je kustard nadev za kanole, vrstu slatkog peciva.
Brojni desertni kremovi, savršeni za dane letnje žege, prave se od raznih vrsta sireva ili slatke pavlake. Italijanski sir maskarpone je osnova za slojevitu poslasticu tiramisu, a sir rikota za krem koji je sastavni deo torte kasata. Na Siciliji se ovaj popularni krem od rikote služi u čašama, uz dodatak cimeta, izrendane čokolade, kandiranog ili svežeg voća.
U celom svetu se konzumiraju i raznolike varijante čizkejka. Gusti beličasti krem i voćni preliv ima i panakota, slavna italijanska poslastica. Potpuno je zanosan i ledeni kremasti desert zabaljone (zabaglione), koji se služi u čašama za šampanjac čiji su sastojci žumanca, šećer i slatko vino (obično marsala).
Pogledajte i 6 recepata za salate koje mogu da zamene obrok
Letnji napici
Lagani smuti (smoothie), napitak iz blendera, može se napraviti od najrazličitijeg voća ili povrća, kome se dodaju mrvljeni led, med, voćni sirup. Leto je savršeno vreme za nove ukuse smutija i isprobavanje zdravih kombinacija – s malo šećera i mnogo vitamina. Posebno osvežavajuća kombinacija spaja ukuse nane, lubenice, soka od limuna – polovina očišćene lubenice se isecka na kockice i u blenderu izmiksuje sa svežim sokom od limuna, po želji se dodaju šećer i listići nane.
Smuti može, ali i ne mora, da sadrži mleko ili jogurt. Mlečna osnova karakteristika je milkšejka, kaloričnijeg desertnog napitka. Najklasičniji milkšejk od vanile lako ćete napraviti ako u blender stavite sladoled od vanile, mleko, ekstrakt vanile, šećer. I ovde, kao i u svim popularnim hladnim letnjim ukusima, možete se poigravati sastojcima i bojama. I dodati svojoj čaši sa milkšejkom karamel-preliv, čokoladne mrvice, običan šlag, alkoholni liker, po neku trešnju, iseckane jagode, maline, breskve…
Pogledajte i Letnja lubenica dijeta - smršajte za pet dana
Mus od limuna
Za osvežavajući mus od limuna potrebni su vam: jaja, šećer, maslac, svež sok od limuna, limunova kora, pavlaka. Najpre se posebno umute jaja sa šećerom, a posebno maslac, zatim se dva krema sjedine, doda se limunov sok, i sve se prokuva na pari. U skuvanu i prohlađenu smesu dodaje se umućena pavlaka. Mus od limuna služi se nakon hlađenja u frižideru, u staklenoj čaši ili činiji, ukrašen listićima nane. Na isti način možete napraviti i mus od jagoda ili malina, kupina, borovnica…
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: citymagazine.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom