Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

PROVERENO DELUJE: Kako bez štetnih hemikalija ukloniti fleke sa kuhinjskih krpa!

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Svaka domaćica se pre ili kasnije sretene sa problemom flekavih kuhinjskih krpa. Ipak, postoje sredstva iz prirode, koja ne štete okolini, a veoma su efikasna za pranje tih uporinih i dosadnih fleka.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Brže od svega, u kuhinji se prljaju  kuhinjske krpe. Čak i ako ih menjate svaki dan, sa vremenom, oprati ih, postaje sve teže – deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu.

Zato se mnoge domaćice pitaju: Kako oprati kuhinjske krpe?

Žene starije generacije treba da se sećaju kako je kuhinja sijala od čistoće kod njihovih mama i baka. Ali, u to vreme, nisu postojale veš mašine, ni taj arsenal sredstava, koji mi koristimo sada.

Ipak, one su uvek pronalazile način kako oprati masne i flekave kuhinjske krpe. Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbeljvanje, nego i na testirana vremenom, domaća sredstva.

Peremo kuhinjske krpe bez iskuvavanja. Kako?

Efikasan način, koji ne zahteva iskuvavanja  – natapanje kuhinjskih krpa pre pranja.

SO

Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kasika soli. Promešajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave – neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Posle ih operite na uobičajeni način. Kao rezultat, krpe će biti  još čistije, nego posle otkuvavanja sa dodatkom izbeljivača.

Pročitajte i: Evo kada treba zameniti kuhinjske krpe

SODA BIKARBONA

Soda je takođe dobar pomoćnik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuvati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, one će nestati posle poslednjeg pranja u veš mašini nakon iskuvavanja.

DETERDŽENT ZA SUDOVE

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za sudove. Uzmite malo sredstva za pranje sudova, stavite u toplu vodu i potopite prljave suve krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih  slobodno operite  praškom u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleka sa kuhinjskih krpa.

Želim da podelim sa vama još jedan način pranja kuhinjskih krpa, koji i sama često koristim. Možda neko i zna, ali u svakom slučaju koristan je i veoma efikasan.

U 10 litara veoma vrele vode rastvoriti 2 supene kašike suncokretovog ulja, 2 supene kašike bilo kojeg izbeljivača u prahu ili 4 supene kašike tečnog (koristim Ace) i nepunu 1 čašu deterdženta za pranje veša.

U ovaj rastvor stavite suve prljave krpe i ostavite ih do potpunog ohlađenja vode. Posle ostaje samo da isperite. Ne znam kakvi se  hemijski procesi tamo odvijaju, ali fleke od kafe, čaja, masne fleke i prljavština nestaju.

SIRĆE

Ako se na vašim krpama pojavila  buđ,  treba ih  oprati na uobičajeni način, ali posle toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vreme krpe  ovom rastvoru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti