Stiglo je leto i vreli letnji dani kada je najvažnije za organizam da unosimo dosta vitamina, minerala i što više tečnosti, ali pošto je sada sezona kupanja i bikinija bilo bi poželjno da naši obroci sadrže što manje kalorija

Najbolji način da ispunite sve uslove jeste da jedete što više letnjih salata od svežeg povrća, koje ne samo da su zdrave nego i osvežavaju, a pri tome nećete dodatno zagrevati stan kuvanjem komplikovanih jela.
Zdrave letnje salate od svežih namirnica za samo 20 minuta
Šopska salata
-jedna od najpoznatijih letnjih salata bogata svežim povrćem, a brza i laka za pripremu.
Namirnice za 4 osobe:
- paradajiz 3 kom
- krastavci 2 kom
- crni luk 1 manja glavica
- sir mladi ili stari beli oko 200g
- so i ulje
U ovu slaltu možete dodati svežu papriku ako volite i peršunov list.
Pripremite povrće za šopsku salatu. Luk i peršun očistite i sitno isecite, paradajiz isecite na kriške, a krastavce na kolutiće.
Šopsku salatu sastavite u dubljoj činiji spojite paradajiz, krastavce i luk posolite i dodajte ulje. Promešajte salatu i ostavite je u frižideru sat vremena da se ohladi.
Pre serviranja pospite šopsku salatu izdrobljenim sirom i isečenim peršunovim listom.
Pročitajte i: (VIDEO) Napravite dekorativnu salatu od krastavca, paradajza i šargarepe
Grčka salata
-sem svežeg povrća obogaćena maslinama i feta sirom.
Namirnice za 4 osobe:
- krastavci 2 kom
- paradajiz 2 kom
- paprika 1 kom
- crni luk 1 glavica
- zelena salata pola glavice
- masline po želji
- feta sir 100g
- so, biber, maslinovo ulje
Pročitajte i: Dekoracija od rotkvica (VIDEO)
Za pripremu grčke salate feta sir isecite na kockice, prelite ga sa maslinovim uljem i sitno isečenim peršunovim listom. blago promešajte i ostavite da odstoji dok pripremite ostale sastojke.
Povrće operite, zelenu salatu isecite na komadiće veličine zalogaja, paradajiz isecite na kriške, krastavac na kolutiće, masline prepolovite a crni luk isecite sitno.
U dublju činiju spojite povrće, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte pripremljeni feta sir i ako treba još malo maslinovog ulja. Sve blago promešajte i poslužite grčku salatu.
Mešanu salatu sa omiljenim povrćem
Namirnice za 6 osoba:
- kupus glavica
- šargarepa 4 kom
- zelena salata pola glavice
- so, ulje, sirće (ili limunov sok)
Za pripremu mešane salate prvo očistite i operite povrće. Zatim kupus i šargarepu narendajte, a zelenu salatu sitno isecite.
Spojite povrće za mešanu salatu u dublju činiju začinite salatu po ukusu sa soli, sirćetom (limunovim sokom) i uljem. Gotovu salatu poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.
Vitaminska zelena salata
-salata sa jabukom, celerom i šargarepom obogaćena dresingom je odličan način da unešete dovoljno kalorija u zdravom letnjem obroku.
Namirnice za 4 osobe:
- zelena salata 1 glavica
- zelena jabuka 150g
- šargarepa 150g
- celer 150g
- kisela pavlaka 150g
- majonez 50g
- so
Pročitajte i: Grilovana salata
Za pripremu zelene salate sa jabukom zelenu salatu operite, isecite na rezance i stavite u dublju posudu.
Celer, šargarepu i jabuku očistite, narendajte i dodajte u činiju sa salatom.
Pomešajte kiselu pavlaku, majonez i so, pa ovim dresingom prelite zelenu salatu sa jabukom i promešajte.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: erecepti.com