Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predlog za ručak: TOP 5 jela od GLJIVA

Gljive se ne koriste često u ishrani, a predstavljaju bitan izvor proteina. Ako imate način da dođete do njih to može biti odličan izbor za vaš ručak.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ovo su pet kulinarskih recepata u kojima su glavni sastojci gljive koje, osim što pozitivno utiču na zdravlje ljudi, predstavljaju i pravi užitak za nepce. 

Posna čorba od krompira i crnih truba

Sastojci:

20 g sušenih crnih truba

400 g krompira

1 veća glavica crnog luka

1 čen belog luka

3 manje šargarepe

celer, peršun

100 ml soka od paradajza

po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće

brašno i slatka mlevena crvena paprika

ulje

svež list peršuna (za dekoraciju)

Pročitajte i: Rižoto s paradajzom

Priprema:

Na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati iseckanu šargarepu, peršun i celer i nastaviti sa dinstanjem još petnaestak minuta.

Dodati sušene crne trube i sipati malo vode.

Kada gljive omekšaju, dodati krompir iseckan na kockice i doliti vodu.

Kada je sve već skuvano, razmutiti brašno i slatku mlevenu crvenu papriku u malo hladne vode dok se ne razbiju sve grudvice, pa umešati u čorbu, a potom dodati i sok od paradajza.

Začiniti po ukusu i dekorisati svežim listom peršuna.

Rižoto sa smrčkom

Sastojci:

50 g sušenog smrčka

200 g pirinča

1 veća glavica crnog luka

1 čen belog luka

po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće

ulje

svež list peršuna (za dekoraciju)

Priprema:

Sat vremena pre pripremanja rižota, potopiti sušeni smrčak u vodu da omekša.

Pirinač skuvati (oko 20 minuta kuvanja).

Dok se pirinač kuva, na dve kašike ulja propržiti smrčak dok ne ispari voda, dodati sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati začine i proceđen pirinač, te nastaviti sa dinstanjem još nekoliko minuta.

Smesu potom sipati u pleh, pokriti aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, približno pola sata.

Izvaditi pleh iz rerne, skinuti aluminijumsku foliju, i vratiti još pet minuta da se zapeče.

Po želji dekorisati svežim listom peršuna.

attachment-gljive_1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pohovane sunčanice u paradajz sosu

Gljiva "sunčanica" smatra se veoma cenjenim sastojkom u kulinarstvu zbog prijatnog ukusa i arome. U ishrani se upotrebljava samo šešir. 

Sastojci:

20 g sušene sunčanice (Macrolepiota procera)

kukuruzno brašno

ulje

so

masline

list svežeg peršuna

Za sos:

150 ml soka od paradajza

1 manja glavica crnog luka

1 čen belog luka

origano

sušeno povrće

so, kurkuma, kari, biber

ulje

Pogledajte i: Kremasti kukuruz šećerac iz rerne

Priprema:

Umutiti kukuruzno brašno i vodu, dodati so po želji.

Sunčanice umakati u gore navedenu smesu i peći na ulju dok ne porumene.

Za to vreme na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, dodati začine i paradajz sok.

Kuvati sos 10-15 minuta, dok se ne zgusne. Pohovane sunčanice preliti sosom, poslužiti sa malo maslina i dekorisati listom svežeg peršuna.

Punjene žute paprike

Sastojci:

6 paprika

200 g šitake gljiva

200 g kuvanog integralnog pirinča

200 g pečene bundeve

1 praziluk

2 čena belog luka

bosiljak ili peršun

so, biber

Priprema:

Očistiti papriku od semena, šitake iseći na komadiće, praziluk i bundevu na kockice.

Dinstati praziluk i beli luk, dodati šitake,skuvani pirinač, iseckanu bundevu i začine.

Pripremljenom smesom napuniti paprike i peći u rerni pola sata na 200 stepeni.

Gulaš od „zeca“ (gljiva Grifola Frondosa)

Kao i šitake gljiva, Grifola Frondosa se spominje u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini. Ona pospešuje regulaciju krvnog pritiska, pozitivno utiče na imuni sistem čoveka, a sve se češće govori i o njenoj ulozi u borbi protiv raka.

Sastojci:

300 g zec gljive

2 tikvice

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 šargarepe

500 ml soka od paradajza

1 supena kašika slatke mlevene crvene paprike

pola kafene kašike đumbira u prahu

2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Crni luk iseći na rebarca, beli luk i tikvice iseći na kockice, šargarepu na kolutove, a gljive iscepkati na trakice.

Crni luk, beli luk i gljive dinstati na malo vode.

Dodati tikvice i šargarepu i sipati paradajz sok. Kuvati 15 minuta, začiniti i sipati ulje na kraju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: agromedia.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti