Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Sveti Luka: Ovo nikako nemojte da radite

Danas je Sveti Luka: Ovo nikako nemojte da radite

  Izvor: Foto: Wikipedia

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju danas slavu sveti Luka, u narodu poznatu kao Lučindan. Luka je jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Dela apostolskih. Danas se slavi i Sveti Petar Cetinjski.

Današnji praznik svetog Luke u narodu je poznat i kao Lučinda i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Smatra se da je Sveti Luka bio Grk, rodom iz Antiohije i da je bio lekar i prijatelj apostola Pavla. Navodno je prvi nacrtao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Postoje dve teorije o pisanju Jevanđelja po Luki, pri čemu jedni veruju da ga je on napisao, a drugi tvrde da to nije moguće.

Mošti Svetog Luke su u 15. veku počivale u Smederevu, a ostala je zabeležena i njegova misao: „Naše je samo ono što damo drugome”.

Naš narod veruje da bi ovih dana trebalo opasati torove, kako vukovi ne bi davili stoku. Poznata je izreka: „Ide Luka, eto vuka". Takođe je poznato i da je zima odmah iza ugla posle ovog praznika pa se kaže i „Sveti Luka, sneg do kuka".

Danas ne smete da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvek pomagao ljudima.

Na današnji dan običaj je da se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice.

Kada se primeti da ovca "zateže", kažu da će biti teška zima. Ako ovce lakše primaju ovnove, veruje se da će proleće ranije doći.

U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku, a kaže se i: „Ide Luka, eto vuka“ ili "Sveti Luka, sneg do kuka“, jer dolazi zima tokom koje vukovi dolaze do sela. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: blic žena

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti