Umotani u zelene, crvene, žute, plave, zlatne ili srebrene sjajne papiriće, tzv. salonske bombone bile su deo božićne tradicije ukrašavanja jelke mnogih generacija.
Tako umotani mamili su s novogodišnje jelke, no nisu se smeli jesti bilo kada. Zamišljeni samo kao posebna poslastica nakon što se raskiti jelka, deci su bili strogo zabranjeni tokom praznika.
Izrađuju se prema tradicionalnom receptu, a ako želite, možete se i sami upustiti u njihovu izradu.
Trebaće vam tri osnovna sastojka: šećer, voda i želatin. Tome možete dodati i ekstrate vanile ili nekog drugog ukusa, zavisno od toga kakve bombone želite.
Sve je sastojke potrebno dobro promešati i prokuvati u vodi. Ukoliko koristite pola kilograma šećera, potrebno je oko 250 ml vode, a sve ostale sastojke možete dodati zavisno od vlastitih želja. Nakon što dobijete gustu jednoličnu smesu, izlijte je u tepsiju i pustite da se ohladi. Kada je smesa potpuno hladna, isecite je u obliku duguljastih bombona, a za potpun doživljaj umotajte ih u šarene papiriće.
Ako ste i vi među nostalgičnim zaljubljenicima u ove slatkiše, zašto ih ne biste pokušali napraviti baš ovog Božića? Ne samo da ćete uživati u ukusu detinjstva, nego i svojoj deci možete pokazati kako se nekada kitila praznična jelka.
https://www.instagram.com/p/BqZl9HPgiTT/?utm_source=ig_web_copy_link
Izvor: Zadovoljna
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus