Umotani u zelene, crvene, žute, plave, zlatne ili srebrene sjajne papiriće, tzv. salonske bombone bile su deo božićne tradicije ukrašavanja jelke mnogih generacija.

Tako umotani mamili su s novogodišnje jelke, no nisu se smeli jesti bilo kada. Zamišljeni samo kao posebna poslastica nakon što se raskiti jelka, deci su bili strogo zabranjeni tokom praznika.

Izrađuju se prema tradicionalnom receptu, a ako želite, možete se i sami upustiti u njihovu izradu.

Trebaće vam tri osnovna sastojka: šećer, voda i želatin. Tome možete dodati i ekstrate vanile ili nekog drugog ukusa, zavisno od toga kakve bombone želite.

Sve je sastojke potrebno dobro promešati i prokuvati u vodi. Ukoliko koristite pola kilograma šećera, potrebno je oko 250 ml vode, a sve ostale sastojke možete dodati zavisno od vlastitih želja. Nakon što dobijete gustu jednoličnu smesu, izlijte je u tepsiju i pustite da se ohladi. Kada je smesa potpuno hladna, isecite je u obliku duguljastih bombona, a za potpun doživljaj umotajte ih u šarene papiriće.

Ako ste i vi među nostalgičnim zaljubljenicima u ove slatkiše, zašto ih ne biste pokušali napraviti baš ovog Božića? Ne samo da ćete uživati u ukusu detinjstva, nego i svojoj deci možete pokazati kako se nekada kitila praznična jelka.

https://www.instagram.com/p/BqZl9HPgiTT/?utm_source=ig_web_copy_link

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Zadovoljna