Limun, pomorandža, grejpfrut i mandarina osim što osvežavaju mogu i da odlože starenje, čuvaju tkiva, jačaju krvne sudove, kožu čine mekšom, a obilje antioksidanasa u citrusima vrlo uspešno jača imunitet, što je naročito važno u vreme virusnih infekcija.
Najpoznatiji sastojak ovog voća jarkih boja je vitamin C koji je sinonim za sprečavanje, ali i lečenje prehlade i gripa. Međutim dejstvo ovog vitamina je mnogo šire. Vitamin C uravnotežuje nivo holesterola u krvi, a doprinosi i čvrstini kostiju i zuba jer podstiče ugradnju kalcijuma. Važan je i za zdravlje pluća i dobar vid.
Značaj citrusa, pogotovo u zimskoj ishrani, je i što umanjuju loš efekat masne hrane i oksidativnog stresa. Naime, masna hrana uzrokuje nakupljanje masnoća u telu, a masne ćelije proizvode prekomerne vrste reaktivnog kiseonika, što oštećuje ćelije u procesu poznatom kao oksidativni stres.
Citrusi ili agrumi pozitivno deluju na varenje, uklanjaju štetne materije iz organizma, smanjuju krvni pritisak i smanjuju rizik od pojave gihta i bubrežnog kamenca.
PROTIV BAKTERIJA
Ako ste od onih koji piju vodu sa slavine savet je da svaki put u čašu sa vodom dodate i parče limuna. U roku od pola sata u vodi će odumreti sve štetne bakterije. Osim toga, čaša vode sa limunom veoma povoljno deluje na metabolizam i savetuje se onima koji bi uz adekvatnu ishranu želeli da se reše viška kilograma.
ČAJ OD KORE
Jednostavno ogulite mandarine i osušite koru. Da biste napravili čaj stavite nekoliko suvih korica u šolju, prelijte ključalom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete da mešate i sa drugim čajevima, a najbolje se slaže sa crnim čajem.
Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 odsto, dok sami čaj od mandarina snižava rizik za 40 odsto. Čaj od kore mandarine pomaže i regulisanju šećera u krvi, detoksikuje jetru, opušta i leči grip i prehladu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: novosti.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus