Limun, pomorandža, grejpfrut i mandarina osim što osvežavaju mogu i da odlože starenje, čuvaju tkiva, jačaju krvne sudove, kožu čine mekšom, a obilje antioksidanasa u citrusima vrlo uspešno jača imunitet, što je naročito važno u vreme virusnih infekcija.

Najpoznatiji sastojak ovog voća jarkih boja je vitamin C koji je sinonim za sprečavanje, ali i lečenje prehlade i gripa. Međutim dejstvo ovog vitamina je mnogo šire. Vitamin C uravnotežuje nivo holesterola u krvi, a doprinosi i čvrstini kostiju i zuba jer podstiče ugradnju kalcijuma. Važan je i za zdravlje pluća i dobar vid.

Značaj citrusa, pogotovo u zimskoj ishrani, je i što umanjuju loš efekat masne hrane i oksidativnog stresa. Naime, masna hrana uzrokuje nakupljanje masnoća u telu, a masne ćelije proizvode prekomerne vrste reaktivnog kiseonika, što oštećuje ćelije u procesu poznatom kao oksidativni stres.

Citrusi ili agrumi pozitivno deluju na varenje, uklanjaju štetne materije iz organizma, smanjuju krvni pritisak i smanjuju rizik od pojave gihta i bubrežnog kamenca.

PROTIV BAKTERIJA

Ako ste od onih koji piju vodu sa slavine savet je da svaki put u čašu sa vodom dodate i parče limuna. U roku od pola sata u vodi će odumreti sve štetne bakterije. Osim toga, čaša vode sa limunom veoma povoljno deluje na metabolizam i savetuje se onima koji bi uz adekvatnu ishranu želeli da se reše viška kilograma.

ČAJ OD KORE

Jednostavno ogulite mandarine i osušite koru. Da biste napravili čaj stavite nekoliko suvih korica u šolju, prelijte ključalom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete da mešate i sa drugim čajevima, a najbolje se slaže sa crnim čajem.

Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 odsto, dok sami čaj od mandarina snižava rizik za 40 odsto. Čaj od kore mandarine pomaže i regulisanju šećera u krvi, detoksikuje jetru, opušta i leči grip i prehladu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: novosti.rs