Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Sigurni smo da ste ovaj savet čuli na stotine puta u životu, vrlo verovatno ga i usvojili, no pre nego što sledeći put po svaku cenu rešite da izjutra nešto stavite u usta, dva puta razmislite.
Vodite računa šta će biti vaš prvi obrok
Naime, jeste važno ne preskakati doručak, ali ne i "na silu". Tačnije, ukoliko nemate vremena da ujutru obedujete, pa zgrabite hranu tek tako, ne biste li ispoštovali prvi obrok u danu, možete pošteno kiksnuti.
Upravo u žurbi, ne razmišljajući, ljudi često pojedu pogrešan borok koji ih ne zasiti dovoljno ili daleko gore - izazove mučninu i bolove u želucu. To se često javlja usled toga što na prazan želudac izjutra konzumiramo određene namirnice koje nisu predviđene za to.
Dakle, na tanjiru za vaš doručak ne bi trebalo da se nađu sledećih pet namirnica.
1. Paradajz
Ovo je super zdravo, ukusno i niskokalorično povrće, idealno za osvežavajuću salatu, a puno je i vitamina i antioksidansa. Ipak, ukoliko jedete SAMO pardajz salatu za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom mogu da prouzrokuju bolove u želucu.
2. Agrume
Limun, narandža, grejp, mandarine i ostali agrumi bogati su vitaminom C i preporučljivi na našem dnevnom meniju, ali na prazan stomak njihova kiselina može da izazove prilično neprijatan osećaj i nadraži sluzokožu usana.
3. Bilo šta s kvascem
Kvasac, posebno ujutru na prazan stomak, može da ga nadraži i izazvati nadutost i probleme s probavom. Dakle ujutru izbegavajte lisnato testo i kolače sa kvascem.
4. Krastavac
Uopšteno - sirovo povrće nije najbolji izbor za prvi obrok u danu, iako to deluje čudno. Dakle, ako želite da izbegnete nadutost i gorušicu, zaboravite na krastavac ujutru.
5. Jogurt
Jogurt sadrži brojne vredne mlične bakterije koje su odlične za crevnu floru. Međutim, kad se konzumira na prazan želudac, dobre bakterije ubije želudačna kiselina.
Izvor: zena.blic.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus