Kako je ishrana koja se zasniva na manjku ugljenih hidrata postala popularna širom sveta, mnogi od nas su postali svesni važnosti unosa proteina. Ukoliko mi ne jedemo dovoljno ove značajne makroelemente, naše telo će uzimati protein iz mišića i organizma. Ali koliko nam je zapravo potrebno proteina i koji su najbolji vegetarijanski i veganski izvori istog?

Treba da budete svesni svojih potreba

Unos odgovarajuće količine proteina kroz ishranu, čini to da nivo šećera u krvi bude stabilan. Isto tako, zaustavlja našu želju za grickanjem sa strane. Prava mera se ogleda u unosu 0,8grama na kg čovekove mase. Na primer, žene koje imaju 60kg, trebalo bi da unose oko 48g proteina.

Jaja su, verovatno, najbolji izvor proteina i odličan su vegeterijanski doručak. Unosom dva, vaše telo će biti snabdeveno količinom od 12g proteina, kao i B vitaminima i omega tri masnim kiselinama. Kako su jaja malo kisela, uparite ih sa povrćem kao što su spanać i kelj.

Vegani pak imaju veliki izboor namirnica bogatih proteinima.Spirulina, konoplja i mladice kao što su alfalfa i brokoli su odlični izvori zelenih proteina. Pšenične klice, kao što su kaša od zobenih pahuljica, su takođe dobar izbor koji uostalom čini i to da vaše telo bude opskrbljeno sa više energije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu