1. Ispecite picu
Jeste li znali da picu možete ispeći i na roštilju. Tijesto premažite maslinovim uljem prije nego što ga stavite na rešetku, pa ga kratko zapecite s obje strane. Tek tada složite jednostavne nadjeve na vrh pečenog tijesta poput sira, rajčica i začinskog bilja.
2. Stavite voće na roštilj
Miris dima izvrsno odgovara i uz pečeno voće. Za ovu pustolovinu najbolje će odgovarati voće tvrdih plodova poput lubenice, ananasa, jabuka, kruški i breskvi. Pre pečenja marinirajte ih u tekućini po želji, a na roštilju prelijte s medom da biste izvukli maksimalni ukus.
Savjet plus: plodovi poput jabuka, kruški i breskvi biće ukusniji ako ih ispečete s korom.
3. Iznenadite sa slatkim krompirom
Ako ga narežete na tanje komade, na roštilju možete peći i slatki krompir. Premažite ga uljem i začinskim biljem pre stavljanja na užarenu rešetku. Roštilj je izvrstan način za termičku obradu različitog sezonskog povrća – od tikvica i paprika, do odrezaka od cvetača ili čak zelenog lisnatog povrća.
4. Napravite tost sa sirom
Imate li kod kuće stari i pomalo već suvi hleb? Premažite ga mešavinom maslaca i začinskog bilja pa ga tostirajte roštilju. Stavite li između dve kriške hleba i nešto sira – napravićete fini tost.
5. Ispecite sir za desert
Meki sirevi poput bria stvoreni su za termičku obradu na roštilju. Pečeni bri izvrsno će se spojiti medom, orašastim plodovima i voćnim sirupima. Ne oklevajte i poslužite ga kao glavnu zvezdu maštovitog deserta.
6. Izradite kreativno stablo
Na štapiće za ražnjiće možete nanizati brojne zanimljive namirnice. Iskušajte ukusnu kombinaciju šampinjona, kobasica i luka ili jednostavno omotajte komade slanine.
7. Veganske iznenađenja
Roštilj možete iskoristiti i za pripremu veganskih poslatica poput tofua. Ne zaboravite ga marinirajti u mešavini ulja i začina pre pečenja.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem