1. Ispecite picu

Jeste li znali da picu možete ispeći i na roštilju. Tijesto premažite maslinovim uljem prije nego što ga stavite na rešetku, pa ga kratko zapecite s obje strane. Tek tada složite jednostavne nadjeve na vrh pečenog tijesta poput sira, rajčica i začinskog bilja.

2. Stavite voće na roštilj 

Miris dima izvrsno odgovara i uz pečeno voće. Za ovu pustolovinu najbolje će odgovarati voće tvrdih plodova poput lubenice, ananasa, jabuka, kruški i breskvi. Pre pečenja marinirajte ih u tekućini po želji, a na roštilju prelijte s medom da biste izvukli maksimalni ukus.

Savjet plus: plodovi poput jabuka, kruški i breskvi biće ukusniji ako ih ispečete s korom.

3. Iznenadite sa slatkim krompirom 

Ako ga narežete na tanje komade, na roštilju možete peći i slatki krompir. Premažite ga uljem i začinskim biljem pre stavljanja na užarenu rešetku. Roštilj je izvrstan način za termičku obradu različitog sezonskog povrća – od tikvica i paprika, do odrezaka od cvetača ili čak zelenog lisnatog povrća.

4. Napravite tost sa sirom 

Imate li kod kuće stari i pomalo već suvi hleb? Premažite ga mešavinom maslaca i začinskog bilja pa ga tostirajte roštilju. Stavite li između dve kriške hleba i nešto sira – napravićete fini tost.

5. Ispecite sir za desert

Meki sirevi poput bria stvoreni su za termičku obradu na roštilju. Pečeni bri izvrsno će se spojiti medom, orašastim plodovima i voćnim sirupima. Ne oklevajte i poslužite ga kao glavnu zvezdu maštovitog deserta.

6. Izradite kreativno stablo 

Na štapiće za ražnjiće možete nanizati brojne zanimljive namirnice. Iskušajte ukusnu kombinaciju šampinjona, kobasica i luka ili jednostavno omotajte komade slanine.

7. Veganske iznenađenja 

Roštilj možete iskoristiti i za pripremu veganskih poslatica poput tofua. Ne zaboravite ga marinirajti u mešavini ulja i začina pre pečenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.dnevnik.hr